Bästa amningskudden 2019 – Test för varje budget

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Det ser så enkelt ut, men kan vara ack så slitsamt på rygg, armar och axlar. Att amma sin lille bebis behöver inte vara smärtsamt – tack vare amningskuddar!

Om du läser den här artikeln så har du säkerligen Googlat ett tag efter olika positioner eller hjälpmedel för att avlasta din kropp när du matar barnet. Eller kanske väntar du barn och förbered dig inför vad som komma skall.

Oavsett hur du hittade hit – en amningskudde är som sänd från ovan!

Bästa amningskuddarna

Det finns en del amningskuddar och kuddar för gravida som inte är speciellt bra. De är lite osköna, kanske gör ont eller har ett material som inte lämpar sig för känslig hud.

Vi har filtrerat ut allt dåligt och satt samman den här bäst i test-listan som består av 3 superbra amningskuddar.

Vi har framförallt tittat på:
Materialets kvalitet
Pris
Bekvämlighet
Storlek
Fyllningen
Anpassningsbarhet
Design

Doomoo Amningskudde medium & large

 • En av de bästa amningskuddarna
 • Sköna EPS-kulor
 • Mjukt bomullstyg
 • Flera olika mönster

Den här amningskudden ligger i prisklassen ”mellan” – men är trots det en av de bästa amningskuddarna där ute.

Kudden är väldigt mjuk och formbar, vilket är att föredra för de flesta. I kudden så hittar du inte bomull, utan EPS-kulor – vilka är helt prasselfria. Innehållet i amningskuddar är extremt viktigt inte bara för mjukheten och passformen – men även för ljudnivån.

Du vill inte störa barnet vid måltid eller sömn – vilket du undviker tack vare EPS-kulorna.

Om du tycker att kudden blir för säckig och slapp efter första barnet, så går det utmärkt att med enkelhet öppna kudden och fylla på med fler kulor. Väldigt smidigt och ekonomiskt, då man slipper köpa en ny kudde vid framtida behov.

Tyget på yttersidan är gjort av lent och mjukt bomullsjersey, så det finns ingen risk att det skaver mot varken dig eller barnet.

Det finns flera olika överdrag, allt från bilder på giraffer till gråa ränder. Du kan tvätta överdraget i 40 grader.

Gällande storlekarna så passar medium bra för de flesta, men om du är lite större eller har tvillingar så kan large vara att föredra.

I de flesta testerna så har Doomoo amningskudde kommit ut som den klaraste vinnaren – och jag förstår varför!


Bbhug me gravid- och amningskudde

 • Anpassar sig efter kroppsform
 • Antibakteriella EPS-kulor
 • Väldigt flexibel
 • Ergonomisk

Den dyraste kudden på listan, men samtidigt en av de mest flexibla och långvariga kuddarna.

Bbhug är inte bara en amningskudde, utan även en gravidkudde. Den är lika stor som den är mjuk och är lika användbar under själva graviditeten som efter förlossningen.

Att vara gravid drabbar ofta vristerna, knäna, korsryggen och bäckenbenet. För att inte nämna magen. Att kunna avlasta de områdena är kritiskt för att ens humör inte ska falla ihop totalt. Därför har man fyllt Bbhug med antibakteriella EPS-kulor och format den på ett sätt som passar gravida kvinnor.

Och den gör det bra!

Den är verkligen ergonomisk, för att inte säga gosig! Att använda den under själva graviditeten och sedan vid amning är guldvärt! Både du och barnet kan använda kudden för att må bra, vilket stärker bandet mellan barn och mamma ännu mer.

Kudden är stor och rymlig. Tillräckligt stor för att kunna rymma tvillingar. Den är även väldigt flexibel, då du kan böja och röra på den en hel del. Att den, precis som Doomoo’s kudde, formar sig efter din kroppsform är också det ett stort plus!

En riktigt bra amningskudde som definitivt kommer att göra både graviditet och amning mycket behagligare, både för dig och barnet.


Vinter & Bloom – Gingham

 • Billig
 • Pålitlig
 • Överdraget är av mjukt bomull

En billig amningskudde, men som trots priset håller en förvånansvärt hög kvalitet! Vilket gör den till en självklar kandidat på vår lista över de bästa amningskuddarna.

Till skillnad från de två tidigare kuddarna så innehåller Vinter & Bloom polyestervadd och inte kulor. Vilket gör den oerhört mjuk och stabil. Av den anledningen så kan kudden också användas när man lär barnet att sitta.

Överdraget är gjort av snällt bomull som är väldigt snällt mot känslig hy.

Eftersom den också kan användas vid träning för att stå eller sitta, så är det en väldigt prisvärd amningskudde.


Vad är en amningskudde?

Det är en kudde specifikt framställd för att göra livet enklare för både mamma och bebis.

Kudden anpassar sig efter bebisens kroppsform, vilket gör att barnet ligger skönt och bekvämt – vilket är perfekt när det är dags för att äta eller sova! De är dessutom gjorda av ett material som är mjukt och snällt mot barnets lena hy.

Ur ett barns synvinkel så tenderar vanliga kuddar att vara hårda, materialet oskönt och formen saknar anpassningsmöjligheter.

För mammas del så avlastar kudden en hel del tyngd. Många mammor får ont i nacken, axlarna eller armarna under tiden som de ammar. Tänk dig då hur länge man ammar och hur ofta barnet ligger där i famnen. Det är många tillfällen för att få ont i muskler och leder!

Få saker gör så stor skillnad för en nybliven mamma som en amningskudde.

Varför ska man köpa en amningskudde

Att ha ett barn i famnen, hur lite knodden än väger, flera timmar om dagen är svårt. Du tynger ner alla möjliga muskler och leder som du inte ens visste att du hade. Du riskerar att få ont, men också framåtlutande axlar och dålig hållning.

Allt som allt kan det resultera i många framtida skador och problem. Både estetiska och funktionella. Men det finns saker du kan göra för att minska risken för skador, däribland använda en amningskudde.

Med hjälp av en amningskudde så lyfts barnet upp i rätt position och höjd, så att du utan besvär kan amma ditt barn. På så sätt slipper du hålla, lyfta och positionera med hjälp av obehagliga rörelser. Istället ligger barnet skönt och bekvämt på kudden och lutad mot ditt bröst. Att sitta i timmar och leka, gunga, sjunga, mata eller titta på barnet blir helt smärtfritt!

Amningskudde eller en vanlig kudde

Du kan använda en vanlig kudde, men det är långt ifrån lika effektivt.

Amningskuddar är gjorda för dig och ditt barn, det innebär att de är:

 • Gjorda av ett material som är snällt mot bebisens hud
 • Stabila nog för att kunna positionera dig och din bebis
 • Formade så att du kan ta hand om och vara nära bebisen
 • Bekväma för både dig och barnet
 • Underlättar för dig när du matar din bebis

En vanlig kudde ger sällan den bekvämligheten, passformen och materialet som är bra för bebisar. De är gjorda för att luta sig mot eller sova på. En amningskudde är gjord för amning.

Det finns fler saker som underlättar livet som föräldrar. Läs vår guide till de bästa skötväskorna.

Att tänka på när du letar efter en bra amningskudde

När du letar efter en bra amningskudde så är det 4 saker du bör tänka på.

Storlek

Vissa mödrar vill ha en stor kudde, andra vill ha en lite mindre som inte tar upp så mycket plats. Har du tvillingar som ska ligga på kudden? Vill du att kudden ska vara liten nog för att gömmas när familjen har besök?

Rengöring/tvätt

Barn har ett annat bordsskick än vuxna människor. Att det kommer kräks, saliv och mjölk på kudden får du räkna med. Det bästa alternativet är om kudden har ett överdrag som du kan kasta in i tvättmaskinen och tvätta.

Pris

Man ska alltid vara ekonomisk, framförallt när det finns barn i familjen. Lägg upp en budget för hur mycket du vill använda på din amningskudde innan du börjar leta. Men kom ihåg att dyrast inte allt är bäst, men också att billigast sällan är den kudde med högst kvalitet.

I vår lista så hittar du kuddar i tre olika prisklasser. Alla tre är av god kvalitet och har en bra hållbarhet.

Om du vill kunna använda kudden själv under graviditeten, så är det billigaste alternativet inte det bästa. Snarare skulle Bbhug-kudden vara perfekt för dig – även om den kostar lite mer.

Design

En helvit kudde kanske inte är den bästa färgen på en amningskudde. Det är lite som att använda nya, vita sneakers när du ska på skogsvandring. Det kommer att bli smutsigt!

Det finns många snygga amningskuddar som man inte behöver gömma när släkten kommer på besök. Några är till och med så snygga att de platsar bland övriga kuddar i vardagsrumssoffan!