Bästa lekstugan – 5 modeller för varje prisklass

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Som man brukar säga, pengar kan inte köpa lycka – men det kan en lekstuga!

Lekstugor brukar traditionellt sett finnas på allmänna lekplatser, men det har blivit allt vanligare där hemma. Om du har en baksida eller ett semesterhus, så är det perfekt att köpa en liten lekstuga till barnen.

Det råder inga tvivel om att det skulle göra barnen glada flera år framöver. Och nuförtiden behöver det inte ens vara dyrt.

Frågan är vilken man ska välja.

Bästa lekstugan

Med förstoringsglas och stetoskop har vi granskar marknaden för att hitta de bästa lekstugorna, både vad gäller pris, underhållningsvärde, enkelhet och funktion.

Av alla lekstugor så har vi hittat 5 lekstugor som står över de flesta andra vad gäller en rad olika kriterier.

Vi har framförallt tittat på:
Originalitet
Funktioner
Design
Tid för att sätta ihop
Pris
Säkerhet
Storlek

Lekstuga Tina

 • Stilren
 • Enkel att sätta ihop
 • Levereras omålad
 • Rymlig

Den ser ut som en riktig stuga, fast i miniatyr. Den har en veranda och ett stort rum med ett litet fönster på sidan.

Drömmen för många är att bygga ihop en koja eller lekstuga på egen hand, men det tar mycket tid och kräver en del kunskap och pengar. Därför är lekstuga Tina så bra, för att den kommer i delar som är enkla att sätta ihop.

Faktum är att du kan bygga ihop och måla den tillsammans med barnen, vilket gör stugan ännu mer speciell för dig och dina barn.

Stugan levereras omålad, så ni kan bestämma själva exakt hur den ska se ut.

Max höjd: 210 cm
Inre takhöjd: 194 cm
Bredd: 1800 mm
Längd: 2250 mm

Lekstuga Noa

 • Billig
 • Busenkel att bygga ihop
 • Skydd mot klämda fingrar i dörren
 • Rymlig

Den här lilla stugan är lika billig som den är rolig. Stugan är helt gjord av trä och kan fungera till en rad olika lekar för barnen. Den kan användas som en liten kiosk eller butik, men också som en liten stuga eller ett gömställe.

Lekstuga Noa har två fönster, ett rum och en dörr som täcker till hälften.

Precis som med Lekstuga Tina så kommer den här stugan omålad, vilket gör det möjligt för dig och barnen att tillsammans måla den i färger ni önskar. Det gör det hela mer personligt och roligt!

Fönsterna är försedda med plexiglas och dörren har en magnetisk stängning, för att undvika klämda fingrar. Värt att notera är att huset inte kommer med ett golv, så antingen använder man marken som golv – eller enkelt ställer stugan på en träskiva.

Stugan är superenkel att sätta ihop (bruksanvisningen består av endast 2 korta sidor) och priset är väldigt lågt. Vem sa att en bra lekstuga behövde vara dyr?

En billig och rolig lekstuga som är enkel att sätta ihop. Vad mer kan man önska? En favorit!

Höjd: 133 cm
Bredd: 94 cm
Djup: 102 cm

Lekstuga Alice

 • Snygg och sagolik design
 • Gjord av cederträ
 • Hög kvalitet
 • Bra pris

När det kommer till design så är Lekstuga Alice en av mina favoriter. Det lilla huset ser ut att komma direkt från en saga eller film. En garanterat hit hos ungarna! Och helt ärligt, det ser inte så tokigt ut på baksidan av huset heller.

Husets paneler är gjorda av asiatiskt cederträ, vilken skyddar bra mot svampar, röta och skadedjur. Sånt som ibland dyker upp i trädgården. Det gör Alice och de flesta av Axis produkter långlivade. Huset kan användas av flera generationer utan att tappa kvalitet.

Lekstugan har 4 öppningsbara fönster och en dörr som även den har ett litet fönster. Knutarna och ramarna har gröna detaljer, vilket gör att den passar in ypperligt i trädgården där hemma.

En av de snyggaste lekstugorna – dessutom till ett rimligt pris.

Höjd: 145 cm
Bredd: 144 cm
Djup: 108 cm
Material: Cederträ
Certifiering: CE och FSC

Lekstuga Nordic Play

 • Kan ställas inomhus och utomhus
 • Har en brevlåda och blomlåda
 • Passar bra i trädgården
 • Typisk svensk stuga i miniatyr

Den här lekstugan passar in perfekt i det svenska landskapet och trädgården. En röd stuga med vita knutar, det blir inte med idylliskt än så!

Husets träbehandling är vattenbaserat, vilket gör det möjligt att sätta upp stugan även inomhus. Om du har ytan till det.

Stugan är snabb och enkel att montera. Till skillnad från många andra stugor så tillkommer även golv, brevlåda och blomsterlåda. Ja, det är i princip en liten sommarstuga för barn. Fast hemma. Året om.

Stugan är inte för stor men heller inte för liten, utan den hamnar någonstans i mitten. Vilket gör att den också fungerar bra att använda inomhus. Designen gör däremot att många föredrar att ställa upp den ute i trädgården.

Höjd: 150 cm
Längd: 130 cm
Bredd: 140 cm

Lekstuga Laura

 • Rutschkana
 • Stabil konstruktion
 • Extra roligt med höjder
 • En riktig kalasvinnare

Lite dyrare än övriga lekstugor, men den här stugan är också på en helt annan nivå. Stugan är lite högre upp och man måste ta några trappsteg för att komma upp. För att komma ner så kan man åka på rutschkanan som följer med.

Axi är kända för sina lekstugor och håller den kvalitet man kan förvänta sig. Panelerna är, även på den här, gjorda av asiatiskt cederträ.

Stugan kostar lite mer, men å andra sidan kommer den att vara kvar för familjens alla barn när de växer upp. Och om man tar hand om huset, så kan den med största sannolikhet användas av barnbarnen också!

Oavsett vem som använder huset – så är det en definitiv glädjespridare!

Höjd: 270 cm
Bredd: 180 cm
Djup: 172 cm

Att tänka på när man köper en lekstuga

Det är inte varje dag man köper en lekstuga, så det kan vara lite osäkert vad man ska tänka på innan köpet. Här är några saker att tänka över:

Materialet

Oavsett vad man köper så vill man att produkten ska hålla länge. Se därför till att hålla lite koll på vilket material lekstugan är gjort av.

Exempelvis är Axis lekstugor oftast gjorda av cederträ, vilket är ett bra material att ha i trädgården. Då träet har ett naturligt skydd mot svamp, skadedjur och röta. Det innebär att huset kommer att hålla längre än om du köper ett material som inte tål svenska väderlekar och skadedjur lika bra.

Storleken

Det spelar ingen roll hur stort hus eller rum man har, av någon anledning lyckas man alltid fylla upp allt utrymme. Se därför till att mäta gräsmattan eller rummet där du planerar att ställa lekstugan, innan du köper något. Så att du inte köper en lekstuga som visar sig ta upp hela baksidan.

Vem ska använda lekstugan

Lekstugorna kommer i olika design och innehåll. Vissa hus ser ut att komma direkt från en Disneyfilm, andra efterliknar ett svenskt sommarhus. Några hus har rutschkanor och andra har blomrabatter och brevinkast.

Kom också ihåg att huset kommer att synas. Se därför till att köpa något som passar in i omgivningen, det blir så mycket bättre då.

Vilken är den bästa lekstugan

Det beror på vad du söker. Det som är bäst för dig är inte alltid bäst för alla andra. Var därför noga och läs igenom vad det är du köper. Jag rekommenderar att du slänger ett öga över lekstugorna som vi har listat i den här guiden. Jag är övertygad om att en potentiell favorit finns där i!

Om du har ett lite yngre barn där hemma, så får du inte missa vår populära artikel om babygym.

Priset

Detta eviga tjat om pengar! Men som alltid, sätt upp en budget innan du beställer något. Annars löper du risk att göra av med mer än du hade tänkt dig.

Faktum är att det finns många bra lekstugor som inte kostar mycket alls. Vissa stugor kostar inte mer än en cykel. I våra test så hittar du ett par budget-stugor som levererar samma kvalitet, design och känsla som de dyrare modellerna.