Bästa gåstolen – Den stora guiden

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Är det dags för ditt barn att lära sig att gå? Är du lite rädd för att den lille ska ramla och slå sig? Kanske barnet behöver lite hjälp på traven?

Oavsett vad, så är en gåstol definitivt det bästa hjälpmedlet för att ett barn ska kunna lära sig att gå på ett säkert och roligt sätt.

Jag tror att varje småbarnsförälder har satt hjärtat i halsgropen när deras lilla älskling ramlat och varit nära att skada sig ordentligt. Hårda golv, bordskanter och inte fullt så utvecklade reflexer är sällan en bra kombination.

Men vi behöver inte tänka på vad som skulle kunna hända – eftersom vi har gåstolar nuförtiden. Tiderna då man band fast en kudde på barnets rumpa så att det skulle dämpa fallet, är passé. Nu finns stabilare, roligare och, framförallt, säkrare hjälpmedel.

Bästa gåstolarna

Vi har granskat marknadens populäraste gåstolar för att leta fram de bästa. Så att du slipper köpa något som är dåligt, osäkert, ineffektivt eller helt enkelt onödigt dyrt. Det finns 3 stycken som sticker ut mer än dem andra, nämligen:

  • Hauck Lek & gåstol 2 in 1
  • Bozz Lekstol Lyx
  • Inovi iWalk Lekstol
Vi har framförallt tittat på:
Säkerhet
Design
Pris
Funktioner
Materialens kvalitet

Hauck Lek & gåstol 2 in 1

   • Roliga melodier
   • Justerbar & borttagbar sits
   • Bra grepp

Den är lika underhållande som den är säker. Perfekt för det barn som vill lära sig att gå.

Stolen är inte bara visuellt lockande för barnet, utan den stimulerar även andra delar av hjärnan med hjälp av roliga ljud och melodier. Det finns nämligen knappar som barnet kan trycka på, som gör att ljus blinkar och melodier spelas upp.

Stolens höjd kan justeras och sitsen kan tas bort. Barnet kan alltså använda den som både sittstol och gåstol.

Handtagen är stora och stabila för att ge barnet ett tryggt grepp när han eller hon går på egen hand.


Bozz Lekstol Lyx

   • Trappskydd
   • Justerbar höjd
   • Skrattframkallande ljud

Bozz har också släppt en riktigt bra gåstol. Med en rolig och intressant design, samt roliga ljud – så är det utan tvekan en stol som framkallar skratt!

Även ur föräldrarnas perspektiv så är det en bra gåstol. Den är väldigt säker och har blivit godkänd som EN-standard.

Stolen har ett så kallat ”trappskydd”, vilket innebär att om ett hjul åker utför en kant så stoppas hela stolen. Den rullar inte vidare. Vilket är ett måste för barn som använder gåstolar i närheten av trappor.

Även på den här stolen så kan höjden justeras. Vilket är ypperligt eftersom småbarn tenderar att växa så att det knakar! Då slipper man köpa nya produkter varje månad, utan stolen följer med under alla de månader som den är behövd och nödvändig.

Både rolig och säker!


Inovi iWalk Lekstol – Bästa gåstolen för bilälskare

   • Cool design
   • Hjul av silikon
   • Stimulerande aktivitetspanel
   • Kan göras om till en gunga
Har du en son som älskar bilar? Då är det här garanterat den bästa gåstolen och leksaken du kan köpa till honom!

Stolen är designad som en Formel 1-bil och jag måste erkänna – den är riktigt cool!

Hjulen är gjorda av silikon och därmed snälla mot parkettgolvet. Hjulen är även relativt tysta, så ingen i familjen kommer att bli störd av rullande hjul dagarna i ända.

Precis som övriga gåstolar så har den här lilla bilen en aktivitetspanel som kommer att stimulera ditt barns alla sinnen. Bland annat kan den spela jullåtar!

Du kan höja och sänka stolen, samt göra om den till en gunga. En av de lite mer kostsamma gåstolarna. Men priset (som fortfarande är under tusenlappen) är befogat då den hjälper barnet att utvecklas på ett säkert och roligt sätt. Samtidigt som den är snäll mot vardagsrumsgolvet.

En av de bästa gåstolarna!


Vad är en gåstol?

En gåstol är ett effektivt redskap för barn att lära sig att gå på ett säkert sätt. Gåstolen fungerar som ett stöd och ett skydd om barnet skulle råka ramla omkull. Det är lite som en mammas eller pappas extraarmar.

Oftast har gåstolar en design som tilltalar barn, samt en aktivitetsbräda. På brädan brukar det finnas knappar som man kan trycka på, så att roliga ljud och melodier spelas upp. Vissa knappar får ljus att blinka. På några modeller finns det roliga leksaker och figurer på brädan.

Med andra ord är det oerhört givande och stimulerande för barnet att börja gå med hjälp av en gåstol. Samtidigt som de lär sig koordinera sina fotsteg, så blir de även underhållna och utvecklas mentalt med hjälp av aktivitetsbrädan.

Vilka barn kan använda gåstolar?

Vanligtvis brukar man säga att barn mellan 5 och 12 månader kan använda en gåstol. De flesta gåstolarna kan man dessutom modifieras med enkelhet, så att den kan bli till en vanlig sittstol eller gunga.

Med hjälp av gåstolen så kan barnet öva upp sin motorik och på egen hand börja utforska omgivningen. Du som förälder kan därför göra annat under tiden, i samma rum.

Gåstolar är däremot inte bara till för att lära sig att gå, utan stimulerar även många andra sinnen. Vilket gör den till en ypperlig leksak för barnets utveckling.

Läs vår artikel om de bästa babygymmen.

Är gåstolar säkra?

Om du köper en gåstol av kvalitet så är svaret: ja.

De flesta gåstolar går igenom otaliga tester för att vara så säkra som möjligt. En vanlig säkerhetsåtgärd är trappskyddet, som minskar risken för att barnet ska ramla och slå sig på kanter.

Även om gåstolar allt som oftast är oerhört säkra, så är det alltid viktigt att hålla ett öga på barnet. När barnen är ett par månader gamla så är det viktigt att ha dem under uppsikt. Men med hjälp av en gåstol så kan du göra annat under tiden som barnet springer och rullar runt i gåstolen i samma rum. Jag rekommenderar att du tar en titt på gåstolarna vi testat för att hitta stolar av kvalité.

Är gåstolar bra för att lära barnet att gå?

Både ja och nej. Vissa forskare menar på att gåstolar hindrar barnets motoriska utveckling, vilket säkerligen stämmer om man använder den hela dagarna.

Att under någon timme om dagen leka i en gåstol kommer inte skada någonting, snarare tvärtom. Det kommer att främja barnets motorik och rörelseförmåga. Men det är också viktigt att barnet lär sig att gå utan stolen och istället tar hjälp av föräldrarnas händer eller fasta objekt i rummet.

Variera tillvägagångssätten, miljöerna och redskapen.

Att använda gåstolen innebär rörelse och en aktivering av muskler och leder i barnets kropp. En vana av rörelser skapas och muskler byggs upp. Gåstolen är alltså en bra start och ett utmärkt redskap för att lära sig att gå. Men se till att inte använda stolen flera timmar om dagen, det är först då det kan göra barnets utveckling långsammare. En timme om dagen räcker för att det ska få en positiv effekt.