Bästa kattlådan utan skvätt & lukt – 2019 bäst-i-test

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Att välja kattlåda är svårare än man tror. Framförallt om katten är kräsen. Jag har varit med om katter som helt avvisat vissa kattlådor och hellre uträttat sina behov på mattan eller i blommorna i köket.

Då blev husse inte glad.

Sådana situationer vill vi undvika, så i vanlig ordning har vi beslutat oss för att granska hela marknaden i jakt på den bästa kattlådan.

Bästa kattlådan

Kattlådor brukade vara just det: lådor. Numera har företag blivit allt mer vågade när det gäller design och funktion, vilket är både positivt och negativt.

Det innebär att det finns modeller som är rent av farliga för katten och lådor som ger en sån där ”wow, varför köpte vi inte den här förut”-känsla.

Vi hittade 4 bra kattlådor som definitivt är i toppskiktet av marknaden:

 • Flip cat
 • Mega comfy
 • Top cat
 • Flip corner
Vi har framförallt tittat på:
Spridning av sand
Design
Säkerhet
Luktspridning
Pris

Flip Cat – Bäst i test

 • Bra pris
 • Enkel att rengöra
 • Katter älskar den

En klassisk och enkel design. Ett gott bevis på att enklast oftast är bäst.

Man har inte krånglat till det med en massa onödiga designer, utan man har konstruerat en snygg låda med en fundamental och välfungerande funktionalitet.

Själva lådan har ett litet djup, vilket minimerar andelen sand som krafsas upp och hamnar på golvet. Det höga höljet gör också att en väldigt lite del (om överhuvudtaget) sand kastas ut. Samtidigt som katten känner sig sluten och säker på toaletten.

Man har även lagt i ett kolfilter vars funktion är att förhindra att dålig lukt sprids. Kolfiltret fungerar bra, även om det inte tar bort lukten helt. Men kombinerade det med en bra kattsand och du har i princip eliminerat allt vad dålig lukt heter.

Som du ser på bilden så har lådan även en enkel plastlucka för katten att ta sig in och ut genom. Den är enkel att ”vippa” på, så det krävs ingen kraft från kattens sida för att gå in. Det går att sätta fast luckan så att den inte är uppfälld hela tiden.

Rent teknisk så är lådan stor och rymlig. Eftersom designen är så öppen och simpel så är den väldigt enkel att rengöra och tömma. Så även matte och husse kommer att bli glada.

En klar vinnare!

Ej tillgänglig. Hitta andra bra kattlådor här:

Mega Comfy

 • Snygg design
 • Mycket utrymme
 • Väldigt lite sand kommer utanför

Mega Comfy är den låda som står närmast att utmana som bäst i test-vinnare. Designmässigt så är den snyggare och funktionsmässigt så är den mycket praktisk.

Men den kostar lite mer än övriga och får ses som en premium-variant. Det man bör fråga sig är om man vill betala 200 kronor mer för en kattlåda bara för att den har en snyggare design. För att när det kommer till spridning av sand och enkelhet att tvätta så är den jämlik de andra modellerna i vår lista. I vissa fall bättre.

I den här lådan kan katterna vända sig om, krafsa och gå lite. Den har ett stort utrymme och är väldigt säkrad när det kommer till spridning av sand. Så det är definitivt en av de bästa kattlådorna.

När allt kommer omkring är det en ekonomisk fråga. Även om lådan inte kostar mycket per se, så finns det billigare alternativ. Om än inte lika snygga!

Om du är beredd att betala lite extra för en kattlåda, då är Mega Comfy det bästa alternativet för dig. Om du vill kompensera design med pris, så är Flip Cat ett bättre val.

Bestämmer du dig för den här modellen så kommer du inte att bli besviken.

Ej tillgänglig. Hitta andra bra kattlådor här:

Top Cat Kattlåda

 • Nästan ingen sand kommer utanför
 • Enkel att tömma/rengöra
 • Billig

Stor, rymlig, enkel och effektiv. Det vore inte en bäst i test-lista utan den här modellen.

Moderna Top Cats huvudegenskap är att väldigt, väldigt lite sand hamnar utanför. Katten hoppar ner i lådan för att uträtta sina behov och hoppar sedan upp. Väl uppe så är taket/locket designat så att rester från kattens sulor skrapas bort. Utan att vara hårt eller oskönt att stå på. Sen är det bara att fälla locket så att all sand åker tillbaka ner i lådan. Genialiskt!

Rent designmässigt så är det inget häpnadsväckande, men å andra sidan är det bara en toalett. Den står stabilt och tryggt i badrummet utan att vara vare sig ful eller snygg. Även om den inte får några stilpoäng, så är den precis vad man önskar – funktionell och effektiv.

Perfekt för den som vill hålla rent!

Ej tillgänglig. Hitta andra bra kattlådor här:

Moderna Kattoalett Flip Corner

 • Enkel
 • Smart och effektivt designad
 • God kvalitet

Den här lådans design gör mig konfunderad. Jag vet inte om den ser futuristisk ut, eller om den ser ut att komma från 90-talet.

När man känner på lådan så är det ganska klart att materialet och konstruktionen är av bra kvalitet. Precis som de flesta bra kattlådor, så har även den här modellen ett kolfilter vars uppgift är att minska illaluktande dofter från kattlådan. Vilket den också gör med bravur.

Om man jämför med de andra kattlådorna i vår lista, så hade vi trott att den här skulle läcka mer sand än övriga. Men så är inte fallet. Faktum är att golvet runtomkring är relativt befriat från kattsand. Vi hittade ett par recensioner där man haft skvättglada kattungar som använt toaletten och trots det haft knappt någon sand utanför lådan.

Kattlådan i sig är superbra och varken du eller katten kommer att bli missnöjd. Däremot är skopan som hänger med inte mycket att hänga i granen. Den är ganska liten, så var beredd på det!

Lådan är enkel att öppna upp och att rengöra. Formen på lådan är intressant och gör att den passar perfekt i rummets hörn, där den tar upp väldigt lite plats. Storleksmässigt är den mycket bekvämare än övriga modeller som testats.
Ej tillgänglig. Hitta andra bra kattlådor här:

Hitta bästa kattlådan för dig och din katt

När man tittar på en kattlåda så är det ett par saker man bör fundera kring innan man köper något.

Det första vi tittar på när vi testar en kattlåda är säkerheten. Vi har sett kattlådor med designer och former som har varit en säkerhetsrisk för katten. Bland annat såg vi en kattlåda med små lufthål i taket. Det är ingen vidare idé, eftersom katten givetvis kommer att sitta på taket någon gång. Med tanke på hålens storlek, så kommer tassar och klor att fastna där i. En olycka kommer att ske förr eller senare.

Så gör alltid en säkerhetsbedömning först och främst.

Sedan är det bra att titta på storleken. Många katter gillar att vända sig, krafsa lite i sanden och kanske ta ett steg åt sidan. En trång och liten kattlåda kommer hindra katten från att leva enligt sin sanna natur. Se därför till att inte snåla på storleken.

Djupet och väggarna är extremt viktiga när det kommer till kattlådor. De båda fungerar som ett hinder för att sand skvätter upp och ut på golvet. Katter må vara eleganta och gulliga djur, men när det kommer till toalettbesök så flyger sand i alla möjliga håll.

Se även över möjligheterna för att tvätta kattlådan. Vissa modeller kan vara komplexa att öppna upp och ännu besvärligare att skura ren. Därför är oftast de simplaste modellerna också de enklaste att tvätta.

Vänta lite! För att kattlådan ska nå upp till sin fulla potential så är det viktigt att du använder kattsand av bra kvalitet också. Läs vår artikel om den bästa kattsanden här.