Bästa mandolin guiden 2019 – Ett måste för alla kockar!

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Det finns vissa köksredskap som är otroligt enkla att använda, tidseffektiva och billiga. Det är redskap som, rent logiskt, borde vara en standard i varje kökshylla. Men av någon anledning förblir de underskattade. Så till den grad att alla människor inte ens vet vad det är för ett verktyg.

Mandolinen är ett sådant köksverktyg.

Mandoliner gör arbetet i köket så mycket enklare och snabbare. Om du ofta hackar eller skivar potatis, grönsaker eller frukt, så vet du hur tidskrävande och frustrerande det kan vara. En mandolin gör den typen av arbete harmlös!

Varför mandolinen ofta hamnar i skymundan är troligtvis för att det finns så många modeller som inte håller måttet där ute. Faktum är att det finns ett överflöd av dåliga mandoliner. Det kan vi på Superkollen tyvärr inte ändra på – men vad vi kan göra är att testa, recensera och rekommendera de mandoliner som faktiskt är bra!

Skippa de dåliga mandolinerna – för här är några av bästa modellerna på den svenska marknaden!

Bästa mandolin

Vi har gått igenom en hel del mandoliner för att hitta de absolut bästa modellerna. Det slutliga resultatet blev följande bäst i test-lista:

Vi har framförallt tittat på:
Bladens skärpa
Materialets kvalitet
Pris
Stabilitet
Säkerhet
Hur tunt de kan skära

Kyocera Mandolin

 • Supervass
 • Billig
 • Pålitlig
Vill du kunna skiva så tunna skivor av ett äpple att man kan se igenom skivan? Då kommer du inte att bli besviken med Kyoceras mandolin.

Den här är modellen är vass. Då menar jag det verkligen – den är vass! Den kommer att kunna skiva varenda rotfrukt som du utmanar den med. Utan svårigheter. Vilket kanske också anledningen till varför den ofta vinner ”Bäst-i-test”-priser, bland annat i Allt om mat.

Bladen är gjorda av keramik, vilket är att föredra för precision, styrka och skärpa. Den är enkel att hålla i och det är inte jobbigt att skiva någonting, oavsett kvantitet. Du kan däremot inte strimla med den här maskinen, utan den är endast specialiserad på att skiva.

Du kan ställa in hur tunna skivor du vill göra mellan 0,5 till 3mm.


de Buyer Mandolin Swing

 • Professionell
 • Bra pris
 • Har allt du behöver

Den kostar lite mer än många andra modeller – men det gör den inte till en dålig investering. Snarare tvärtom.

Swing är en riktig best när det kommer till mandoliner och Aftonbladet utnämnde den till den bästa mandolinen 2018. Håller vi med? Ja, det är utan tvekan en av de bäst mandolinerna. Vilket är att förvänta sig från de Buyer, som är ett företag känt inom restaurangbranschen för sin höga kvalitet.

Ställningen är stabil och nedfällbar, vilket är perfekt när man behöver mer utrymme till annat. På undersidan hittar du gummi som motverkar att redskapet glider runt och flyttar sig när man använder den. Billigare mandoliner har inte alltid gummisulor på undersidan, vilket gör dem lite svårare att arbeta med. Den här håller sig däremot på plats.

Det är helt ok att tvätta mandolinen i diskmaskinen.

de Buyer tillverkar köksutrustning främst för restauranger och professionella kockar, så även denna. Det innebär två saker: verktyget har en högre kvalitet än man vanligtvis är van vid och den kostar lite mer än övriga modeller. Nuförtiden är däremot prisskillnaderna små, vilket gör det möjligt även för hemmakocken att köpa professionell utrustning.

de Buyer Mandolin Swing är varmt rekommenderad för restaurangen och hemmakocken. Den kommer definitivt göra ditt arbete enklare, snabbare och roligare.

Benriner Super Mandolin

 • Större än övriga
 • Kan hantera större kvantiteter
 • Klack medföljer

Super Mandolin kommer i två versioner, en som är 95 mm och en på 64 mm. Det här testet utgår från 95 mm-versionen, då den har något som många andra inte har: storleken.

Ytan på den här modellen är bred och är därför perfekt att använda vid större mängder livsmedel. Det gör det ännu snabbare att strimla och skära grönsaker.

Du får med ett fingerskydd, samt en ”klack” som gör att du kan lägga mandolinen mot en skål – så att allt du strimlar/skivar hamnar i skålen. Mycket bekvämt och effektivt!

De rostfria bladen är vassa och skär med enkelhet igenom det mesta. Du får fina och precisa strimlor av vad du än väljer att hantera. Det följer också med 3 stycken blad med utrustningen, vilket såklart är uppskattat.

Se till att alltid använda fingerskyddet och enbart fokusera på det du gör, när du använder Super Mandolin. För att bladen är otroligt vassa och du vill gärna inte få in ett finger där i. Så var alltid försiktigt och använd säkerhetsutrustningen som följer med.

Är den värd att köpa? Ja, den har en given plats i vår bäst i test-lista. De vassa bladen, gummit som håller ställningen på plats och den breda brädan gör att den sticker ut ur mängden. Om du vill ha en stor bräda och hantera många eller stora råvaror – då är den här mandolinen vad du söker.


Vad är mandolin?

En mandolin är ett köksverktyg som hjälper dig att skära och strimla frukt och grönsaker i små eller stora skivor.

Om du har varit hemma hos någon, eller ätit på restaurang, där det serverats lök eller frukt som har varit så tunna att man kunnat se igenom dem – då har de gjorts i en mandolin. Att försöka göra det med en vanlig kniv kräver erfarenhet, rätt kniv och en enorm precision. För att inte nämna tiden det tar att göra varje skiva.

En mandolin är behändig just därför att det går snabbt, du kan ställa in (om du köper en bra mandolin) hur tjocka eller tunna skivor du vill ha och utrustningen kostar inte speciellt mycket. Vanliga hemkockar kan köpa samma mandoliner som man använder på dyra restauranger, utan att behöva oroa sig för kostnader.

En riktigt bra mandolin kostar runt tusenlappen, vilket är värt varenda krona – om man ofta strimlar eller skivar grönsaker.

De flesta mandolinerna kommer med ett fingerskydd, som gör att man slipper skada fingrarna eller händerna på de sylvassa bladen. Vissa mandoliner har även gummisulor under ställningen, för att verktyget inte ska förflytta sig och behålla stabilitet.

Att tänka på vid köp av mandolin

Det finns två kategorier av mandoliner: bra och dåliga. Eftersom de alla i grund och botten gör samma sak och funktionerna för det mesta är densamma – så finns det bara ett par saker som urskiljer dem.

Är bladen vassa?

Omöjligt att svara på såvida man inte känner på dem själv. Men, det finns väldigt många tester och recensioner på nätet som gör det enkelt att veta vilka modeller och blad som är vassa och vilka som inte är det.

Alla mandoliner du finner i vår lista har vassa blad av hög kvalitet. Ett viktigt kriterium.

Har den gummi på undersidan?

Mandoliner är billiga, även de allra bästa. Något som brukar skilja de bra från de dåliga är att undersidan på de bra har gummi eller annat material som gör att ställningen inte förflyttar sig.

När man skalar, skivar och strimmar grönsaker och frukter så vill man att utrustningen ska behålla sin position. Dels är det frustrerande och försvårar arbetet när man försöker skära något och mandolinen glider runt på köksbordet. Dels är det en säkerhetsfråga. Du vill inte slinta med handen och råka få in ett finger i bladen.

Se därför till att köpa en mandolin med gummi på undersidan som håller utrustningen på plats.

I kombination med en mandolin är det rekommenderat att ha en bra och stark kniv. Läs vår guide till en bästa kockkniven.

Den bästa mandolinen kostar lite mer

Det finns mandoliner för 200 kronor och det finns mandoliner mellan 800-1500 kronor. Dyrare betyder sällan bättre, men en mandolin är ett undantag.

Det är inga stora pengar det handlar om och de pengar som skiljer är oftast på grund av bättre material, gummi på undersidan och högre kvalitet på bladen. Givetvis finns det undantag, men generellt sett så är en mandolin över 600 kronor avsevärt bättre än mandoliner som kostar 200-300 kronor.

Mandoliner och säkerhet

Var försiktig när du använder en mandolin. Kom ihåg att det är sylvassa blad du hanterar.

Mandoliner har fingerskydd som minimerar risken för olyckor, men om man är ouppmärksam så kan man slinta med handen och råka skära sig i fingret. Det kan bli riktigt otäcka skador.

Rikta alltid all din fokus på utrustningen och det du skär eller strimlar. Försök inte göra två saker samtidigt. Säkerhetsskälen är också en anledning till varför du bör köpa en bra mandolin och inte något halvdant, bara för att den är billig.

Investera i en bra mandolin och du kommer dels ha ett säkrare verktyg, men också en mandolin som håller längre och presterar bättre.

Varför köpa en mandolin

 • Den är enkel att arbeta med
 • Den ger dina måltider en mer professionell och lockande look
 • Den spar tid
 • Den är billig

Ja, om man ofta strimlar eller skär grönsaker eller frukt så har man allt att vinna på en mandolin. Du spar tid genom att snabbt genomföra arbetet istället för att göra det med en kniv eller annat verktyg.

Precisionen som mandoliner ger gör att du kan få lövtunna och precisa former, vilket tar din matlagning till en helt ny nivå. Det är inte bara smaken som skiljer hemmakocken från restaurangen, även hur maten serveras och presenteras.