4 Bästa Babygym – För underhållning och utveckling

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Funderar du på att köpa ett babygym? Då har du kommit till rätt ställe.

Ett babygym är inte en vanlig lekmatta vars enda uppgift är att underhålla din bebis medan du gör annat. Nej, ett babygym är utformat för att stimulera en rad olika sinnen hos ditt barn. Och inte bara det, den är också till för att förbättra rörelse- och koordinationsförmågan hos bebisen.

Frågan är inte om de fungerar, utan vilka som fungerar.

Det ska vi lista ut idag!

Bästa babygym

Så fort ett barn kommer till världen så börjar resan, upptäcktsfärden. Det finns så många intryck att ta del av och varje dag lär sig barnet något nytt.

Ett babygym är till för att assistera barnet i den här nya och spännande världen. Med hjälp av underhållande leksaker så stimuleras barnets nyfikenhet, känsel, förståelse för omvärlden – men också rörelseförmågan.

Vi har tittat på marknadens populäraste modeller för att hitta de bästa babygymmen. Här är en snabbtitt på vår favorit-lista.

Vi tittade framförallt på:
Underhållningsvärde
Potentiell stimulans
Design
Pris
Funktioner

Nattou Loulou Léa & Hippolyte

 • Lugna färger
 • 6 olika ljud
 • 20 stimulerande aktiviteter

Själva designen ser riktigt mysig ut, nästan så att man själv vill lägga sig där i. Gymmet har en cirkelformad vaddering runtom mattan, så att barnet inte faller omkull eller rullar ut från mattan.

På bågen som hänger över mattan så dinglar en boll med skallra, en ring, krona och andra leksaker. Vilket stimulerar både bebisens visuella sinnen men också ljud och känsel. Det tillkommer även 6 olika ljud i det här babygymmet.

Färgerna är inte så starka och rika som på många andra modeller. Snarare är det ganska matta färger, vilket kan vara skönt. Om det är för mycket ljud, färger och uttryck på en och samma gång så kan det bli lite överstimulerande och utmattande.

Enligt Nattou så finns det 20 olika utvecklande aktiviteter på den här modellen. Något som utmärker den här modellen är inte bara antalet aktiviteter, men även vadderingen och säkerheten. Allt är mjukt och skönt.

Definitivt en av de bästa babygym!


Skip Hop ABC Babygym

 • Spännande färger
 • Skönt vadderad
 • 17 olika aktiviteter

Ett ganska exklusivt gym för barnet med en hel del spännande saker att ta del av.

Stora bokstäver, djur, avtagbara mjukisdjur, färger, mönster och en spegel. ABC babygym har nästan allt. Lägg därtill att mattan är mjukt vadderad, så det är inga problem för barnet att ligga på vare sig rygg eller mage.

Enligt tillverkaren finns det 17 olika aktiviteter i det här gymmet, samt 13 slingor som man kan hänga leksaker och gosedjur på.

Ett ljust, spännande och stimulerande babygym som definitivt kommer hjälpa ditt barn i utvecklingen. Klart värt investeringen!


Rätt Start med Pingu

 • Roligt Pingu-tema
 • Färgrik
 • Skallror i vissa leksaker

Om du är född under 80- eller 90-talet så blir du nog extra glad när du ser det här babygymmet. Pingu är fortfarande aktuell och minst lika underhållande som när vi var barn.

Bortsett från nostalgikänslan det kan ge vissa föräldrar, så är gymmet både roligt och säkert. Det finns mycket att känna och titta på i det här gymmet. I bågen hittar du färgrika fiskar och i sittandes position finns två roliga pingviner.

I några leksaker så finns det skallror, vilket garanterat blir en rolig upptäckt för bebisen. Mjuka leksaker som dessutom låter när man rör på dem – lika underhållande som utvecklande. Bilderna på botten gör det även intressant för barnet att ligga på mage.

Designen är formad som en liten isrink, precis som i Pingu-serien. Vilket gör det ännu roligare om ditt barn har sett Pingu på TV eller film.

Roligt, givande och inspirerar bebisen till att börja krypa.


Skip Hop Treetop Friends

 • Skogstema
 • Roliga figurer
 • Matchande kudde inkluderad

Jag gillar leksaker och babygym med olika teman. Det här babygymmets tema är, precis som namnet indikerar, skog och natur.

Mattan har designats som ett träd, där olika djur och växter syns. I själva bågen finns mjuka leksaker som föreställer ugglor, en ekorre som bär på mat, en fågel och ett äpple med ett hål i.

Med mattan så får man även med en matchande kudde, som gör det extra bekvämt för bebisen både på rygg och mage. Spegeln som finns med i gymmet är även avtagbar för en vuxen, så att man kan maskintvätta allt.

Naturen är rolig och intressant med löv, djur, växter och träd. Så det här kommer definitivt att vara underhållande och stimulerande för ditt barn. Både när det kommer till motoriken och andra sinnen. Att man får med en mjuk kudde som stöd är även det en stor bonus!

En av våra favoriter!


Vad är ett babygym?

Vanligtvis består ett babygym av en matta och en båge ovanför mattan där olika leksaker hänger.

Namnet till trots, så är inte ett babygym till för att lyfta vikter eller öva muskelstyrka. Utan snarare är de till för att stimulera en rad olika sinnen hos din bebis. Ett bra babygym kommer att ha olika ljud, leksaker man kan känna och snurra på, en spegel och roliga färger.

Oftast hittar du också roliga saker på själva mattan, vilket motiverar barnet till att krypa och att ligga på mage. Gymmet hjälper alltså barnet att träna upp rörelseförmågan och koordinationen.

Babygym är rekommenderade för barn mellan 2 och 6 månaders ålder. Men det går givetvis bra både för yngre och äldre barn att använda ett babygym. Det är inte helt ovanligt att föräldrar har köpt ett gym redan innan födseln.

Vad är ett babygym bra för?

Ett barns hjärna slutar aldrig att utvecklas och det är viktigt att de stimuleras. De letar ständigt efter nya intryck och varje dag innebär att bebisen lär sig nya saker.

Att ligga på en tråkig filt och titta upp i taket är däremot inte speciellt givande. Just därför finns babygym, för att kunna ge barnet en möjlighet att stimuleras och underhållas i den mån han eller hon vill och behöver.

Alla modeller i vår bäst i test-lista ger barnet möjlighet att:

 • Träna upp sin motorik
 • Känna och klämma på saker
 • Höra roliga och intressanta ljud
 • Upptäcka ny saker
 • Snurra på olika leksaker
 • Lära känna sin omvärld bättre

Listan är lång och många modeller har fler än 17 olika aktiviteter, som alla stimulerar olika sinnen. Det är alltså utvecklande för barnet på alla möjliga sätt – på ett roligt vis som definitivt kommer framkalla många skratt.

För äldre barn rekommenderar vi att du läser vår guide till de bästa trehjulingarna.

Hitta det bästa babygymmet för ditt barn

När du tittar på olika babygym så är en av de viktigaste aspekterna materialet. Du vill ha ett mjukt, säkert och vadderat underlag som gör det skönt för bebisen. Men det ska också vara enkelt att röra sig på mattan, så att barnet efter ett tag själv kan lägga sig på mage för att utforska fler roliga saker på gymmet.

Det är även viktigt att titta på antalet aktiviteter, då vissa billigare modeller ibland kan vara lite tråkiga med få saker att göra. Även designen är viktig, då broderade figurer och mönster är roliga och spännande att utforska och titta på.

När man väljer ett babygym så är det viktigt att man ser på världen med ett barns ögon. Vad är roligt att titta, klämma och känna på. Vilka spännande ljud går att finna i babygymmet och hur bekvämt är materialet för ett barn?

Vi rekommenderar att du kollar in vår bäst-i-test lista där vi har samlat de roligaste och mest givande babygymmen. Några kostar lite mer än de andra, men vi har även ett par billiga alternativ som inte går av för hackor.