Bästa kattmaten 2019 – Gott och nyttigt för din katt

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Precis som oss människor, så är varje katt unik. Katters bakteriekultur i magen, enzymer, njurfunktion och toleransnivåer är alla olika.

Det innebär att det inte finns någon kattmat som är bäst för exakt alla katter.

Men det finns kattmat som är bra för de flesta katter.

Om vi tar det tillbaka till oss människor så är idén densamma. Det finns ingen kosthållning som är ultimat för alla människor, utan vi måste anpassa vad vi äter utefter våra individuella kroppar. Någon klarar inte av laktos, andra behöver mer protein och vissa mår som bäst när de äter mycket gluten.

Däremot finns det mat och livsmedel som är bättre för oss än andra, generellt sett. Man vet att stora mängder kolhydrater ökar risken för diabetes. För lite vitaminer kan skada immunförsvaret och vi vet att grönt är bra för den allmänna hälsan.

Applicera samma tankesätt när du väljer kosthållning åt dina husdjur och du är på god väg att hitta den bästa kattmaten för just din katt.

Bästa kattmaten

Även om det inte finns någon konservburk som är perfekt för alla katter, så finns det mat som generellt sett är bättre än mycket annat.

I vår bäst i test-lista så hittar du följande kattmat:


Iams Adult Hairball Control

 • Bra för maghälsan
 • Rik på fiskolja och B-vitamin
 • Vunnit många bäst i test-priser

Det här fodret är internationellt erkänt och räknas ofta som ett av de bästa torrfoderna för katter.

Fodret reducerar risken för hårbollar, men är inte endast för katter med hårbollsproblematik – utan kan ätas av alla. Fodret är näringsrikt och de flesta katter tycks gilla både lukten och smaken.

Matens främsta inriktning är ”maghälsa”, så fodret är rikt på fiskoljor och B-vitamin. Flera tester visar på att många katter får en bättre och starkare päls efter att ha ätit Iams Adult Hairball Control.

Om din katt har magsmältningsproblem, ofta hostar upp hårbollar eller tappar mycket sliten päls. Vi rekommenderar att du testar det här fodret under tiden som du väntar på tid hos veterinären. Fodret har även en bra förebyggande effekt.


Bozita Feline Indoor & Sterilised

 • Perfekt för inomhuskatter
 • Fri från färgämnen och konserveringsmedel
 • Mycket antioxidanter

Det här är ett balanserat torrfoder ämnat för lite äldre eller mindre aktiva katter som har steriliserats.

Livsstilen för en osteriliserad katt som lever utomhus är helt annorlunda jämfört med en steriliserad inomhuskatt som är lite äldre. Näringsbehovet är därför inte densamma.

Fodret innehåller antioxidanter och vitaminer som främjar en hälsosam magfunktion. Man har även lagt i L-karnitín, vilket minskar risken för att katten blir överviktig och enklare bränner fett.

Du hittar inga färgämnen, konserveringsmedel eller tillväxthormoner i det här fodret vilket är ett stort plus. Köttet i fodret är framställt med samma kvalité som köttet människor äter.

Ett bra val för inomhuskatten som vill ha koll på vikten och samtidigt äta näringsrik mat som är snäll mot magen.

Bäst pris hos:

Royal Canin Kitten

 • Bästa maten för kattungar
 • Stärker immunförsvaret
 • Lättsmält

Kattungar behöver en annan typ av mat än vuxna katter.

Royal Canin Kitten är lättsmält och vitaminerna och mineralerna i fodret stärker kattungens immunförsvar. Eftersom kattungars matsmältningssystem är lite känsligare, så har man fokuserat på att göra maten så enkel att smälta som möjligt. Vilket de också lyckats med.

Många yngre katters favorit – så både sett till näringsinnehållet och katters egna recensioner, så är det en klar favorit i vår bäst i test-lista över kattmat.

Starkt rekommenderad om du har en lite yngre katt.

Bäst pris hos:

Canagan Cat Country Game

 • Fri från spannmål
 • Mycket protein & kött
 • Snäll mot magen

Ett helt spannmålsfritt foder med en kötthalt på över 75%.

Katter behöver mycket protein och i det vilda har de en relativt kalorisnål men proteinrik kosthållning. Många foder har dessvärre för mycket kolhydrater och för lite protein – men det är inte fallet här.

Dina katter får ta del av både anka och rådjur när de äter från Country Game. Framförallt anka är rik på fettsyror (Omega 3 och 6) – vilket är viktigt för både hjärtat och hjärnan.

Utöver det finns ringblomma som är bra för immunförsvaret, tranbär som är rik på C-vitamin och sötpotatis som fungerar som en lättsmält energikälla.

Innehållsförteckningen talar sitt klara språk. Mycket protein, mycket vitaminer och många antioxidanter. Tester och recensioner stöder tesen om att det här fodret är ett av de bästa.

Bäst pris hos:

Hitta den bästa maten för din katt

Det är flera faktorer du bör ta i beaktning när du väljer ut kattmat.

Kattens ålder

Åldern på katten spelar stor roll. Det är viktigt att kattungar får i sig lättsmält mat och den näring som de behöver för att växa och bli stora. Eftersom deras immunförsvar är svagare än hos en vuxen katt, så är det viktigt att du också väljer mat med mycket vitaminer.

Katter brukar med åldern bli mer kinkiga när det gäller mat, så välj smaker med omsorg.

Glöm inte bort att ta med katten på promenad ibland. Läs vår guide till den bästa kattselen.

Inomhuskatt eller utomhuskatt

Utomhuskatter är mer aktiva än inomhuskatter. Det är därför lättare för inomhuskatten att bli överviktig, vilket kan leda till en rad olika hälsoproblem. Se därför till att inte ge för mycket mat och inte mat som innehåller för stora mängder kolhydrater. Sikta in dig på proteinrik mat med färre kalorier.

Andel protein i fodret

Köp inte kattmat med låga proteinvärden, såvida en veterinär inte har sagt något annat. Ute i det vilda så består en stor del av kattens kost av just protein. Om man tittar på en katts livsstil, hur de är byggda och hur de rör sig – så är det logiskt att överdriven konsumtion av fett och kolhydrater inte är vad de behöver.

Kolhydrater och fett är fortfarande viktigt, men se till att protein är högst upp på listan.

Fuktig mat eller torrfoder

I det vilda äter katter för det mesta fuktig mat, men inomhuskatter serveras ofta torrfoder. Det är inte dåligt att äta torrfoder, men det är då viktigt att de dricker tillräckligt. Eftersom katter tenderar att få urinvägsinfektion så är det viktigt att de alltid får i sig vatten.

Imitera deras naturliga diet

I det vilda jagar de råttor och fåglar. Med andra ord består deras kost av fint kött. Se därför till att ge katten kött som inte är processad. Du behöver inte jaga möss på egen hand, men titta på innehållsförteckningen på ditt torrfoder och leta efter varningssignaler. Alla produkter som du hittar i vår bäst i test-lista innehåller mycket protein och är av god kvalitet – så det är rekommenderat att börja där.

Hur vi testade kattmat

Vi tittade framförallt på:
Näring
Smak
Påverkan på matsmältningen
Pris

Vi har även gått igenom otaliga recensioner och tester för att se vad den generella uppfattningen är om varje produkt. Det är alltid viktigt att göra research. Så vi har tittat på innehållsförteckningen så väl som andra människors katters reaktion på maten.