Bästa trehjulingen – Test av 4 populäraste modellerna

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Trehjulingen är en klassiker som aldrig kommer att gå ur tiden. De var populära för 40 år sedan och de är minst lika populära idag.

Om man studerar lekande barn, så märker man snabbt att det är få leksaker som är så långvarigt underhållande som just trehjulingar. Det går snabbt (ur ett barns perspektiv), man kan utforska fritt och det är roligt att trampa!

Om ni föräldrar eller äldre syskon brukar cykla, så är chansen stor att minstingen också vill bli inkluderad. Och vad är inte bättre än en trehjuling? Det går inte lika snabbt, men det är minst lika roligt och dessutom en bra förberedelse och träning inför att lära sig cykla på två hjul.

I vanlig ordning så har vi finkammat marknadens bästa trehjulingar för att hitta de roligaste och säkraste cyklarna – som dessutom är snälla mot plånboken!

Häng med och se vad vi lyckades hitta!

Bästa trehjulingarna

Vi har gått igenom en rad olika trehjulingar och har hittat 4 klara favoriter!

 • Nordic Hoj Bamse
 • Funtrike Pablo trehjuling
 • Be Move, Disney Cars 3
 • Winther klassisk trehjuling
Vi har framförallt tittat på:
Materialens kvalitet
Pris
Funktioner
Hjulens ljudnivå
Säkerhet
Design

Nordic Hoj Bamse

 • Rolig Bamse-design
 • Skjutstång
 • Flak
 • Tysta hjul

Yep, Bamse gäller fortfarande. Det är inte bara 80-talister som har en förkärlek för den starka björnen.

Designen är rolig och gullig med Bamses färger och klistermärken. Trehjulingen har ett litet flak på baksidan, dit barnet kan lägga leksaker och annat som behöver transporteras från vardagsrummet eller sandlådan.

Trehjulingen har även en skjutstång, vilket gör att du som förälder kan hjälpa till att stabilisera, ge mer fart eller sakta ner cykeln. Stången går att ta bort, om man så önskar.

Cykeln har blivit testad och godkänd av SGS och garantin är på 5 år – vilket får ses som väldigt generöst.

Hjulen är gjorda av EVA-plast, vilket gör cykeln relativt tyst när den är i rullning. Det gör att ungarna kan använda cykeln inomhus utan att störa friden i grannskapet. Ett mycket bra val av cykel!

Rekommenderad ålder: 2 år
Maxvikt: 25 kg

Funtrike Pablo trehjuling, Kettler

 • En av de stabilaste trehjulingarna
 • Material av hög kvalitet
 • Föräldrarstång
 • Handbroms

En av de stabilaste och pålitligaste trehjulingarna där ute. Den är väldigt säker för ditt barn att sitta på!

Ramen är gjord av stål, vilket gör att cykeln väger lite mer och därför är svårare att välta. Sadeln är gjord av hårdplast, vilket innebär en bra livslängd. Tyvärr finns det inget gummi på sadeln, vilket gör att man i vissa fall kan ”glida” lite på den. Beroende på vilket material barnets byxor är gjort av. Det är däremot inget problem alls, såvida man inte har silkenbyxor – då kanske det blir ett bekvämlighetsproblem.

Själva konstruktionen är Funtrikes starka sida. Den är väldigt robust och säker.

Hjulen är gjorda av plast och fungerar lika bra inomhus som utomhus. Precis som Nordic Hoj, så kommer Funtrike Pablo med en föräldrarstång som går att koppla på och av. Det finns även en handbroms som låser bakhjulen.

En av de bästa trehjulingarna och därmed varmt rekommenderad!

Rekommenderad ålder: 2-5 år
Maxvikt: 50 kg

Be Move, Disney Cars 3, Smoby

 • En av de billigaste
 • Säkerhetsbälte
 • Tippfunktion på flaket
 • Föräldrarstång

En billig trehjuling som passar även den lite yngre publiken. De två tidigare trehjulingarna som vi testat har varit bäst för barn som är 2 år eller äldre. Den här cykeln passar för barn från 1 år och uppåt.

Sätet på cykeln går att justera och det finns till och med ett säkerhetsbälte!

Flaket bakpå cykeln har en tippfunktion, vilket gör det ännu roligare för barnet att lasta på och lasta av sina leksaker. Precis som övriga trehjulingar så kommer Be Move med en styrstång som gör det enkelt för föräldrarna att hjälpa till och kontrollera cykeln. Stången går att ta av och sätta på igen.

En bra trehjuling av god kvalitet för ett billigt pris. Med andra ord har den en säker plats på vår lista över de bästa trehjulingarna.

Rekommenderad ålder: 1-4 år
Maxvikt:

Winther klassisk trehjuling

 • Riktigt snygg design
 • Pålitlig och stryktålig konstruktion
 • Hjul av TRP-gummi
 • Tippfunktion på flaket

Om du är tokig i klassisk design så är det här en trehjuling för dig. Ja, även om det är ditt barn som ska använda den. För att den är riktigt snygg och stilren!

Bortsett från den coola designen, så är cykeln gjord av en kraftfull stålram – vilket gör den till en stryktålig och långvarig cykel som kan användas av hela syskonskaror.

Däcken är gjorda av TRP-gummi, vilket innebär att de är stryktåliga och pålitliga.

Winthers trehjuling har även ett flak med tippfunktion. På den här modellen finns det däremot ingen föräldrarstång, men det är helt ok med tanke på den robusta och säkra konstruktionen.

Cykeln kommer i flera färger, men vår favorit är definitivt den svarta med vita detaljer. Riktigt snygg!

Rekommenderad ålder: 2 år och upp
Maxvikt:

Vilka barn kan använda en trehjuling?

Man brukar rekommendera trehjulingar till barn över 2 års ålder.

Trehjulingscykeln är otroligt effektiv för att träna upp motoriken och förståelsen för sin kropp. Det är även ett bra sätt för att öva in tekniken och träna inför cyklar med två hjul.

Även om alla trehjulingar har trampor, så går det bra att använda fötterna för att ta sig framåt i början. Faktum är att många barn inleder med att använda fötterna för att ge fart, men går senare över till att använda pedalerna.

Många cyklar har även ett flak bakpå trehjulingen, som gör att barnet kan transportera och lasta på/av leksaker och annat. Det ger en helt ny dimension till upplevelsen av att cykla.

Att tänka på innan man köper en trehjuling

Först och främst är kvaliteten på cykeln väldigt viktig. Om cykeln är för plastig och väger för lite, så ökar det risken för att den välter eller att barnet ramlar. Lite tyngre cyklar, gärna gjorda med stålram, tenderar att vara säkrare för barnet.

Hjulens kvalitet är också viktig, eftersom dåliga hjul ger dålig rullning och kan resultera i tvärstopp om man råkar köra över något litet.

Priset är också viktigt, men som tur är så finns det bra modeller i alla prisklasser. Billiga trehjulingar behöver inte innebära att de är dåliga. I vårt test så hittar du ett par budget-modeller som fortfarande levererar bra och pålitlig kvalitet.

Använd en hjälm och ha uppsikt över ditt barn, även när han eller hon åker runt på sin trehjuling i vardagsrummet eller på gården. Även om du köpt en stabil och stryktålig cykel så finns det ändå alltid en risk för att barnet ramlar av cykeln. Se därför till att barnet använder en riktig cykelhjälm när de cyklar. Ta det säkra före det osäkra.

Vad är trehjulingar bra för?

 • Motoriken
 • Koordinationen
 • Reflexförmågan
 • Konsekvens- och säkerhetstänket
 • Balanssinnet
 • Det gynnar utforskningslusten

Det finns många anledningar till att köpa en bra trehjuling åt sitt barn, inte minst för att det är roligt. Men det är också väldigt stimulerande och utvecklande både mentalt och fysiskt.

Barnet lär känna sin kropp bättre genom att förbättra motoriken, reflexerna och sin balans. Det är också ett perfekt sätt för att lära barnet att tänka på säkerhet, genom att alltid ha en hjälm på huvudet. När barnet cyklar så får han eller hon också en förståelse för hastigheter och sin omgivning.