Bästa luftfuktare 2019 – Stora köpguiden

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

En irriterad näsa, torr hy, spruckna läppar och en envis migrän. Ett par vanliga symptom för den som vistas långa stunder på en plats med torr luft.

Torr och dålig luft är inte ovanligt i Sverige och klimat som liknar vårt. Många gånger påverkar det vår hälsa utan att vi vet om det. Det är en dold fara som man sällan pratar om.

Jag har bott på lite olika platser i världen, både i hus och lägenheter av varierande kvalitet. Det fanns perioder i mitt liv då jag hade kliande armar, torra läppar och en konstant rinnande näsa. Jag förstod aldrig varför, men avfärdade det som stressrelaterat. Trots att jag inte var mer stressad än vanligt.

Sen läste jag om luftfuktighet och symptomen av torr luft. föll polletten ner.

Jag vill aldrig mer bo på en plats där det är torr luft och jag önskar att ingen annan tvingas göra det heller. Som ett resultat har vi den här guiden om luftfuktare – torr lufts värsta fiende och en av din kropps bästa vänner!

Bästa luftfuktare

Om man ska köpa en luftfuktare så gäller det att man köper en maskin av bra kvalitet. Anledningen är att en sämre luftfuktare kan göra rummet för fuktigt, vilket kan leda till hälsoproblem och ökad tillväxt av kvalster och bakterier.

Det gör vår bäst i test-lista än mer viktig, då varje produkt har studerats in i minsta detalj.

Vi har framförallt tittat på:
Pris
Funktioner
Kapacitet
Vikt & mått
Teknik
Ljudnivå
Design

Philips HU4813

 • Bäst-i-test
 • Låg ljudnivå
 • Bra pris
 • Täcker 44m²

En av de bästa luftfuktarna där ute., som dessutom vunnit en rad olika ”bäst-i-test”-priser. Philips som företag är nog de flesta bekanta med vid det här laget.

Maskinen hanterar ytor på 44m², så det är rekommenderat att använda den i rum där som är extra torra eller där du spenderar mest tid. Förslagsvis vardagsrummet eller sovrummet.

Ljudnivån är på stabila 34dB, vilket är att jämföra med en viskning. En dator brukar oftast ligga på runt 40dB. Så den är inte störande att ha igång. Det finns även en vilolägesfunktion som är ännu tystare.

Du kan välja själv vilken luftfuktighetsnivå du vill ha på maskinen och man rekommenderar att 40-50% är det mest effektiva. Med den nivån inställd så slipper man den torra luften och alla dess komplikationer.

Att fylla på vattentanken är väldigt smidigt och kan göras med enkelhet. När vattnet är slut så kommer maskinen att stängas av och skärmen upplyser dig om att påfyllning behövs. Istället för att bara fortsätta köra på tomgång.

Om man letar efter en luftfuktare så är Philips HU4813 ett mycket bra alternativ. Den är tyst, enkel att rengöra och använder en NanoCloud-teknik som försvårar för bakterier att hamna i maskinens processer.


Beurer LB88

 • Snygg design
 • Täcker hela 48 m²
 • Tyst
 • Pålitlig

Om du ofta vaknar upp med torra ögon och en torr hals – då är det dags att kolla på en luftfuktare innan problemen blir värre.

Kan Beurer LB88 hjälpa till med de problemen?

Ja, den får jobbet gjort. Till ett billigt pris dessutom. Designen är snygg och ger ett litet futuristiskt intryck. Det enda jobbiga med designen är att den har en liten lampa på framsidan som lyser vagt, när maskinen är på. Så om du ska använda maskinen i sovrummet under nattetid, så kan det vara bra att rikta den åt ett annat håll så att du slipper se det lilla ljuset hela tiden. Det är inte ett starkt ljus, men kan vara irriterande för den som är känslig som mig.

Det jag älskar med den här maskinen är att på sidan så har du ett litet fack där du kan droppa oljor, det vill säga aromer. Så att maskinen inte bara fuktar rummet, utan även ger den en god doft!

Den här luftfuktaren är gjord för rum upp till 48 m², vilket är mer än Philips HU4813. Den här maskinen har en lite högre ljudnivå, än dock inte irriterande på något sätt. Den är kraftfull, men låter som en tyst laptop.

Om du har ett lite större rum och vill ha en snygg luftfuktare – då kan vi strongt rekommendera Beurer LB88.


Beurer LW220S

 • Renar även luften!
 • 3 olika lägen
 • Utmärkt för dig som är sjuk
 • Perfekt för sovrummet
Lite dyrare än övriga modeller, men det är för att den inte bara fuktar luften i rummet – den renar luften också!

Luftfuktaren fuktar inte upp riktigt lika stora ytor som de två tidigare modellerna, men ändå tillräckligt för att täcka ett helt rum. Det kan vara rekommenderat att ställa maskinen relativt centralt i rummet.

På det högsta läget (det finns 3 nivåer) så kommer ljudnivån upp i 40 dB och på den lägsta nivån är det så lågt som 25 dB. Med andra ord inga som helst problem att sova med maskinen på.

Det här är definitivt den bästa luftfuktaren om du också vill att maskinen ska rena luften. Det gör maskinen till ett extremt effektivt verktyg mot torr och dålig luft. Att ha den i sovrummet är en av de bästa sakerna du kan göra.

Den är perfekt för att fukta rummet och rengöra allt du andas in från allergener och damm.

Varmt rekommenderad – dina lungor och ditt immunförsvar kommer att tacka dig!


Vad är en luftfuktare?

Precis som namnet antyder, så är det en maskin som fuktar luften. Det kan verka onödigt, men det är långt ifrån verkligheten.

Faktum är att en stor del av svenska hushållen har problem med torr luft. Vilket ökar risken för bakterier och trasig elektronik. För att inte nämna hälsoproblemen som tillkommer, oftast i form av en täppt näsa, torkade ögon, problem med lungorna och allergier.

Vad är bra med luftfuktare?

Framförallt under vinterhalvåret så sjunker luftfuktigheten i hushållet, vilket ökar risken för ovanstående hälsoproblem. Virus och bakterier dansar på borden vid sådana tillfällen och det leder till förkylningar, allergier och annat dåligt. Spruckna läppar och dålig hy är också vanliga symptom på dålig luft.

Hur hittar man den bästa luftfuktaren?

Först och främst bör du leta efter en luftfuktare som avger kall fukt, då det fungerar bäst. Allra främst då maskiner som producerar varm fukt, tenderar att bli väldigt varma och är svårare att rengöra.

Varm fukt är sprungen ur uppvärmt vatten, så fukten kommer från ångor – vilket inte täcker lika stora ytor. Utöver dessa anledningar så är det mest en komfortfråga, men du får mer för pengarna om du väljer en maskin som har kall fukt.

När du letar efter en luftfuktare så bör du framförallt fokusera på:

 • Kall eller varm fukt
 • Pris
 • Hygrometer eller ej
 • Hur stort utrymme täcker den
 • Storlek

Vi rekommenderar att du tittar på maskinerna som finns i vår bäst i test-lista för luftfuktare i början av artikeln. Vi har noga granskat och läst tester för att ta fram de bästa luftfuktarna där ute.