Bästa kattsanden 2019 – Stort test för din katt och dig

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Katter spenderar väldigt mycket tid under dagen på att tvätta sig själva. De är oerhört rena av sig och relativt självgående – vilket är skönt för oss kattägare.

Men eftersom katter är så pass medvetna om sin hygien, så ställer det också krav på vad vi köper för produkter åt dem. Mat, klösbrädor och gulliga skålar i all ära – men man får inte glömma kattlådan.

Närmaste bestämt sanden i kattlådan.

För vem vill inte vara bekväm när man uträttar sina behov?

Vi alla vill att våra katter ska må bra och trivas i hemmet. Vi vill heller inte att de ska undvika kattlådan och istället kissa i blomkrukan eller på mattan.

Bästa kattsanden

Det finns kattsand som gör att kattens urin luktar ammoniak och det finns kattsand som dammar likt en orkan i öknen. Dessa ska undvikas som pesten!

Vår uppgift är att hitta den bästa kattsanden för dig och din katt. Vi kan stoltsera oss med att vi lyckas filtrera ut en hel del kattsander för att slutligen kunna presentera den här bäst-i-test-listan åt dig och din katt!

Vi har framförallt tittat på:
Hur mycket sanden dammar
Klumpbildning
Lukt
Pris

Ever Clean Extra Strong oparfymerad – Bäst i test

 • Dammfri
 • Minimal risk för dålig lukt
 • Enkel att tömma

Det råder inga tvivel om att det här är den bästa kattsanden, framförallt om du eller din katt är känslig för lukter.

Det som utmärker den här kattsanden är två saker:
1.) Den klumpar riktigt bra, vilket gör den enkel att rensa
2.) Den luktar väldigt, väldigt lite

Man har gjort så att sanden enkelt klumpar sig när katten är klar på toaletten. Det gör det väldigt enkelt för dig att filtrera och kasta bort smutsig sand. Varje korn av sand innehåller dessutom aktivt kol, vars uppgift är att behålla illaluktande dofter.

Den här sanden är specialiserad på att inte lukta och att skapa fina klumpar när katten är klar på toaletten.

Vi har läst en mängd olika tester för just den här produkten och en övervägande majoritet bekräftar att deras katter gillar den, doften är minimal och att sanden är enkel att tömma. Så det är inte bara vi!

Bäst i test-vinnare!

Bäst pris hos:

Ever Clean Lavendel

 • Luktar gott
 • Prisvärd
 • Binder bra

En till kattsand från Ever Clean. Precis som vår test-vinnare här ovanför, så varken dammar eller luktar den här sanden illa. Den är även enkel att tömma, då sanden lätt klumpar ihop sig när den blandas med kattens urin och avföring.

Vad som skiljer sig är däremot lukten. I den här sanden så har man gjort så att när sanden blir fuktig, så avger den en lavendel-doft. Den minimerar alltså risken för dåliga lukter, mer än vad oparfymerad kattsand gör! Tro nu inte att det kommer att lukta blommor och soliga somrar, det är trots allt en toalett. Men chansen är stor att det inte kommer att lukta någonting alls.

Kattens badrum kommer med största sannolikhet inte att lukta illa. Snarare kommer kattlådan att ha en neutral lukt med en svag hint av lavendel.

Helt klart varenda öre. Det finns fler recensioner att läsa på Arkenzoos hemsida om du klickar här nedanför.

Bäst pris hos:

Cat’s Best Original

 • Miljövänlig
 • Absorberar bra
 • Naturlig
Den här sanden är inte bara oparfymerad och klumpbildande – utan även ekologisk!

Kattströet är gjort av krossade träpellets, vilken fungerar och reagerar precis som vanlig kattsand. När ”sanden” blir blöt så binds vätskan och en klump skapas. Med andra ord enkel att rengöra och rensa.

Ströet är även nedbrytningsbart, vilket betyder att du kan kompostera allt. Ja, till och med spola ner klumpar i toaletten. Även om det inte är att rekommendera, då det trots allt kan bli stopp i avloppet. Men teoretiskt sett så är det fullt möjligt och miljövänligt.

Många föredrar att använda så naturliga produkter som möjligt och om du är en av dem – då är det här ett givet val. Det dammar inte, klumpar bra och luktar inte dåligt. Eftersom den är baserad på träpellets så är det en svag doft av trä som träder fram.


Compact Care Parfymerad

 • Döljer lukter bra
 • Billig
 • Finkornig och naturlig

Om du vill ha ett odörfritt hem, med en svag hint av parfym – så skulle många rekommendera den här sanden.

Sanden innehåller endast naturliga mineraler som förhindrar bildning och spridning av bakterier. Alltså stannar dåliga lukter kvar i mineralerna och kornen i lådan, istället för att spridas ut i huset eller lägenheten.

Compact Care är enkel för katterna att krafsa i och den dammar knappt alls. Det är en av de bästa klumpbildande kattsanderna vi har sett. Sanden håller sig även fräsch under en längre tid i jämförelse med många andra, vilket även det är en anledning till att rekommendera Compact Care.

Ett säkert kort och tillika en given plats i vår bäst i test-lista över olika kattsander!

Bäst pris hos:

Vilken kattsand passar bäst för er kattlåda

När man väljer kattsand så bör man ha både katten och omgivningen i åtanke.

Parfymerad eller oparfymerad kattsand

Parfymerad kattsand tenderar att dölja och maskera avföringslukten bättre, eftersom oparfymerad kattsand ”endast” försöker absorbera lukten. Men kom ihåg att alla katter inte gillar alla dofter, precis som hos oss människor.

De flesta parfymerade kattsanderna har blivit noga testade för att se vad katter gillar och inte gillar. Så chansen är stor att din katt inte har några problem med någon lukt som de populäraste produkterna erbjuder. Men det kan alltid vara bra att köpa en mindre påse för att prova om ni gillar doften eller ej.

Maten påverkar statusen och lukten i kattlådan. Därför rekommenderar vi att du läser vår artikel om den bästa kattmaten.

Klumpar kattsanden bra

Om du har varit kattägare ett tag så vet du redan vad som gäller, men om du är ny är det viktigt att veta: klumpar i kattsanden är bra. Det gör det enklare att plocka upp och rensa i kattlådan.

Det blir dyrt att byta ut all sand i hela kattlådan varje dag, så istället använder man en liten skyffel eller spade för att filtrera bort smutsig sand. Därför vill man att sanden ska vara bra på att absorbera vätska, så att du enkelt kan kasta bort urin och avföring.

Undvik dammig sand

Du vill inte köpa en kattsand som är väldigt dammig. Det kommer att sprida bakterier och partiklar i hela rummet. Både du och din katt kommer att andas in allt och din katt kommer slutligen sluta gå på toa.

De flesta företagen marknadsför sina produkter som ”dammfria”, men långt ifrån alla håller vad de lovar. Om du är osäker på vilka produkter som är bra respektive dåliga, så rekommenderar vi att du spanar in vår bäst i test-lista där alla produkter har minimalt med damm.