Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.
Ett av de viktigaste redskapen i köket: kockkniven. Den inte bara göra matlagningen enklare och roligare – kniven påverkar även hur maten smakar!
Det är faktiskt sant. När du skär i exempelvis kött, så påverkas fibrerna i köttet av hur du snittar. Fibrerna i köttet har en stor del i smakupplevelsen, vilket är anledningen till varför det finns olika typ av snitt och sätt att skära.
Mer om det någon annan gång: nu ska vi fokusera på vårt bäst-i-test av kockknivar!
Vi har testat en hel del knivar för att ta fram de absolut bästa kockknivarna – häng med och se vad vi kom fram till!
Bästa kockknivarna
Det finns väldigt många kockknivar på marknaden idag, med varierande kvalitet. Det finns ett par knivar som sticker ut ur mängden, som har det där “lilla extra”. Om du letar efter en kockkniv så kan jag garantera att en av dessa 5 passar dig som handen i handsken. Eller ja, som kniven i handen.
Bladets kvalitet
Hur vasst bladet är
Ergonomi
Knivens balans
Pris
Vikt
Hur ofta de måste slipas
Global G-2
- Bäst-i-test vinnare
- Otroligt vass
- Enkel att hantera
- Pålitlig
För den som inte har så stor koll på olika märken inom kockbranschen, så kan jag flika in att Global är ett av de bättre företagen. De är internationellt erkända som en av de bästa tillverkarna av köksknivar.
Global G-2 är ett av deras flaggskepp – en komplett baskniv för både kockarna där hemma och i restaurangen. G-2 har vunnit många utmärkelser och det är inte speciellt förvånande.
Bladet är gjort av rostfritt stål och precis som övriga Global-knivar så är den sylvass. Om du planerar att använda den hemma så kommer du inte att behöva slipa den på väldigt länge, då kvaliteten och skärpan är kvar efter lång användning.
Det här är den vassaste kniven du någonsin kommer att använda. Vilket är en av många anledningar till varför det är vår bäst-i-test-vinnare. Varmt rekommenderad!
Mac Mighty kockkniv
- Superlätt
- Supervass
- Bra pris
- Japansk precision
En lång och exklusiv kniv – till ett pris som passar även hemmakocken, vilket är viktigt.
Trähandtaget ger ett stabilt grepp och själva kniven är mycket vass. Det som är så bra med både Mac Mighty och Global G-2 är att de är gjorda för att behålla sin precision och snits under en väldigt lång tid.
Den är väldigt tunn och och lätt i vikten, vilket gör att man gärna inte använder den till att krossar lök med sidan. Jag skulle inte rekommendera att använda den till ”tuffare” sysslor, så som hantering av frysta råvaror, krossa lök eller benig kyckling.
Snarare glänser kniven, i sann japansk anda, när den får hantera grönsaker, frukt, kryddor och mer delikata livsmedel. Det är trots allt en japansk kniv och de tenderar att vara väldigt precisa och tekniskt formade.
En värdig motståndare till Global G-2 och egentligen handlar det om smaksak mellan dessa två giganter.
Tamahagane San Kyoto
- Skarp precision
- Exklusiv
- Den snyggaste kockkniven
- För seriösa kockar
Den mest exklusiva kockkniven i vår lista. Vanligtvis använd på restauranger där kocken har koll på utrustning, råvaror och snitt. Men går givetvis att hitta i vissa hemkök, där familjekocken vet vad denne sysslar med.
För att San Kyoto är sannerligen en utmärkt kniv. Det enda negativa med den är priset, som är lite mer än vad vanliga hemanvändare brukar spendera på en kockkniv.
Handtaget är otroligt skönt och är gjort av kompakt laminering, vilket är perfekt om man ofta använder kniven. Balansen och precisionen är av hög klass, men det är avslutets elegans som gör den här kniven värdig varje seriös restaurang.
Vill du ta din matlagning till nästa nivå? Då kan du inte gå fel med San Kyoto.
Kai Wasabi kockkniv
- Riktigt bra budget-alternativ
- Flexibel
- Skön att hålla i
Hoppa ner ett par prisklasser från Tamhagane’s kockkniv och vi hittar Kai’s Wasabi. Låt dig inte luras av priset. Det är en väldigt kompetent kniv.
Den är ergonomisk, effektiv, precis och flexibel. Oavsett om du är nybörjare eller har lång erfarenhet i köket så kommer du inte att bli besviken på Wasabi. Jämför pris och prestationsförmåga och det blir snabbt klart att man betalar för något som skulle kunna ha kostat det dubbla.
Även om du får mycket för pengarna, så är den inte rekommenderad för det professionella köket. Du kommer att behöva slipa den oftare än övriga kockknivar vi testat, så om du planerar att använda den intensivt flera timmar per dag – då bör du tittat på något annat.
Satake Pro, 21 cm
- Stål av hög kvalitet
- Bra pris
- Långlivad
Hela Satakes pro-serie baseras på AUS8-stål, vilket är ett stryktålig material av god kvalitet. Trähandtaget har kanske inte den mest originella designen, men den är definitivt skön att hålla i.
Den har vunnit priser för sin höga kvalitet och tittar man på priset så vore det ett misstag att inte nämna den i vår lista. I en drömvärld vore det mer intressant att rikta all fokus på själva produkten, men i det här fallet är det svårt att inte poängtera att du faktiskt får mer än vad du betalar för. Den skulle ha kunnat kosta minst 1000 kronor mer och fortfarande anses vara en toppkniv för kockar.
Vilken är den bästa kockkniven för dig?
Först och främst måste du avgöra hur ofta du ska använda kniven och till vad.
Bladen kommer i olika kvalitet och form, vilket påverkar din matlagning i allra högsta grad. Den dyraste, vassaste och mest ergonomiska kniven behöver inte vara den bästa kockkniven för dig om du bara ska använda den en gång i veckan. Det finns billiga kockknivar som håller en otroligt hög standard, men som inte klarar av en restaurangs intensiva användning.
Om kniven ska användas 6 timmar om dagen så behöver den en viss styrka och kvalitet som inte är nödvändig om du endast använder den 1 timme om dagen efter jobbet.
En annan viktig faktor är typen av kockkniv: japansk eller europeisk.
Japansk eller europeisk kockkniv
Mat- och kökskultur skiljer sig en hel del mellan Japan och Europa, likaså dess utrustning. Japanska knivar har oftast ett tunnare egg, vilket resulterar i ett väldigt fint och tunt snitt. Eftersom de äter mycket fisk och grönsaker i Asien så är deras knivar utformade efter den precision som deras matkultur kräver.
Europeiska knivar har oftast lite tjockare blad och ger ett grövre intryck. Detta gör att japanska knivar i regel är vassare, emedan den Europeiska knivtypen är mindre skör. Den japanska kniven har en slipvinkel på drygt 15 grader och våra Europeiska knivars slipvinkel är mellan 20 och 25 grader.
Lagar du mestadels fisk, grönsaker och frukt så vore en japansk kockkniv att rekommendera, men om du vill hantera hårdare råvaror så ligger en europeisk kniv lite bättre till. Även om kockknivar inte är att rekommendera för fryst eller benig mat.
Det är en smaksak vad som passar dig bäst, men ha i åtanke att knivarna är utformade och designade utefter våra regioners olika matvanor. Idag så passar japanska köksknivar ypperligt även i västerländska kök, då vår matkultur har utvecklats en hel del de senaste 100 åren.
Läs den här artikeln om du vill veta mer om skillnaderna mellan västerländska och japanska knivar.
Skötselråd för kockknivar
Även om du har en robust kockkniv av rostfritt stål, så måste den hanteras varsamt. Även ”rostfritt” stål kan rosta – om du inte är försiktig.
Förvar
Förvara aldrig dina knivar i besticklådan. Använd antingen ett knivblock eller en magnetlist. När knivar ligger mot varandra i lådor så resulterar det ofta i slöa blad och jack i eggen.
Val av skärbräda
Dina skärbrädor bör vara av trä eller plast. Glas och marmor må vara fint, men tyvärr är det påfrestande för bladet och resulterar i en slö och till sist en obrukbar kniv.
Var försiktig med syra
Även om bladet är ”rostfritt”, så kan det rosta. Den främsta orsaken är att man ofta hanterar frukter och syra utan att tvätta av bladet. Se därför till att alltid handtvätta din kockkniv, allra främst efter att du har skurit i syrliga råvaror.
Undvik hårda råvaror
Kockkniven är en allaround-kniv, så den klarar det mesta. Däremot ska du vara försiktig när det kommer till hårda livsmedel. Fryst mat och ben bör du undvika då det kan förstöra din kockkniv. Även om du har en stark europeisk kniv, så kan den faktiskt gå sönder. Det finns bättre knivar att använda för sådan typ av hantering.
Använd kniven för rätt sak
Det må låta absurt, men ett vanligt misstag många hemmakockar gör är att de använder kniven till att öppna annat än mat med den. Jag har sett folk öppna upp kartonger, kuvert och plast med hjälp av sin kökskniv – sedan undrar de varför kniven blivit slö helt plötsligt.
Använd en kniv som är gjord för att öppna kartonger och plast, alternativt en sax. Om du vill att din kockkniv ska hålla länge och fortsätta vara effektiv, så bör du endast använda den för vad den är gjord för. Att tillreda mat med.
Handtvätta din kockkniv
Diska aldrig dina knivar i diskmaskinen. Alla dina knivar bör diskas för hand, utan diskmedel. Om den har blivit rostig eller fått andra defekter, så kan du använda olivolja och en handduk för att göra rent den.