Bästa hundfodret för smak och nytta – Stort Test

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Livet kommer från magen och man är vad man äter. Ja, så brukar man beskriva när man pratar om människor och mat. Men samma tankesätt gäller för alla levande varelser och hundar är inget undantag.

Typen av hundfoder påverkar allt från hundens päls, till synförmåga, livslängd och immunförsvar. Det är superviktigt att man ger hunden mat av bra kvalitet, rik på proteiner, fetter, vitaminer och mineraler.

Men så står man där i affären och tittar på paketen. Så många sorter att välja bland och de alla lovar det ena och det andra.

Vilken ska man köpa?

Bästa hundfodret

Vi är traditionen trogen och har givit oss ut i djurbutikerna för att hitta det bästa hundfodret för din hund. Vi har hittat hundmat för äldre hundar, känsliga hundar och valpar.

Vi har framförallt tittat på:
Innehållsförteckning
Typ
Pris
Vad andra hundar tyckte

Purenatural Grain Free Lamm – Bäst i test

 • Supernyttig
 • Lammkött av hög kvalitet
 • Fri från spannmål

Ett riktigt bra foder, som möter både hundens smaklökar och näringsbehov.

Fodret är helt fritt från spannmål och innehåller endast naturliga råvaror, vilket är ett måste för vissa hundägare idag. Fodret är baserat på lammkött, vilket är ett proteinrikt och nyttigt kött. I innehållsförteckningen hittar du också sötpotatis, ärtor, Omega-3, vitaminer och mineraler.

Produkten innehåller mycket nyttigheter för hunden, men det bästa är ändå köttinnehållet. Man har valt att basera fodret på lammkött av hög kvalitet – och den är dessutom helt fri från spannmål. Det gör fodret lättsmält och välsmakande.

Det enda negativa med fodret är priset. Men med tanke på kvaliteten så är prissättningen rimlig. Än dock i premium-klassen. Om du har råd med ett lite dyrare torrfoder så är det Purenatural Grain Free lamm du ska använda. Det finns få hundfoder som kan konkurrera med den här.

Ett jättenyttigt och gott hundfoder och starkt rekommenderad för dig som vill ge sin hund det allra bästa!

Bäst pris hos:

Canagan Free-Run Chicken

 • Kycklingbaserad
 • Väldigt populär
 • Mycket vitaminer

Om din hund föredrar kyckling så kommer den inte bli besviken av det här fodret.

Även den här modellen är helt fri från spannmål och innehåller bland annat kyckling, potatis, ärtor, ägg, laxolja, morot och spenat. Det är en riktigt explosiv näringskälla som fyller hela hundens behov av mineraler, vitaminer och annan näring.

Många som testat Canagan Free-run chicken har bekräftat att kräsna hundar tycks älska det här fodret. Så den är definitivt godkänd både ur ett smak- och hälsoperspektiv.

Näringsvärdet är vad som gör den här maten till en säker deltagare i vår bäst i test-lista och det är svårt att hitta något dåligt att säga om den. Vi har läst drygt 50 recensioner utan att kunna hitta en enda negativ åsikt – vilket talar sitt tydliga språk.

Maten är lite dyrare än produkten ovanför, men å andra sidan har den en längre innehållsförteckning med fler nyttigheter. I slutändan handlar det mest om din hund föredrar kyckling eller lamm.

Gillar din hund kycklingkött? Då är det här ett av de bästa alternativen för er.

Bäst pris hos:

Purenatural Sensitive Dog Lax & Forell

 • Bra för känsliga magar
 • Fri från vete & artificiella ämnen
 • Näringsrik lax

Har din hund en känslig mage och behöver ofta gå på toaletten? Kanske svullnar magen upp eller pälsen ser sliten och torr ut.

Om du tror att något allvarligt är fel, så ska du först och främst gå till veterinären. Men precis som oss människor, så har hundar olika intolerans- och känslighetsnivåer när det kommer till mat. Det här fodret är gjort för de hundar som har en lite känsligare mage.

Fodret är helt fritt från vete och artificiella smakämnen.

Till grunden så innehåller fodret mycket fisk. Hela 31% består av lax, som är oerhört näringsrikt – men även lättsmält. Man har även lagt till saker som linfrö, alger och öring.

Vi har läst en stor mängd recensioner och tester från människor vars hundar haft magproblem. De flesta rapporterar att deras fyrbenta vänner faktiskt har blivit bättre efter att ha bytt till det här fodret. Så nog sagt fungerar det för väldigt många.

Om din hund har svårt att smälta maten, gått ner i vikt, har fått dålig päls eller bara saknar energi – prova att byta till Purenatural sensitive. Eftersom den är producerad just för hundar med strulig mage så är det värt att prova.

Bäst pris hos:

Purenatural Puppy

 • För valpar upp till 12 månader
 • Fri från vete och artificiella ämnen
 • Lättsmält

När det kommer till hundmat så tycks det stå mellan Purenatural och Canagen. De båda dominerar varje segment i hundmatsindustrin.

Det här fodret är utformat för valpar upp till 12 månader gamla. Fodret innehåller endast naturliga ingredienser och är fritt från vete och artificiella smakämnen.

Själva basen för fodret utgörs av kyckling, men man hittar även saker som vitt ris, öring, linfrön och betakaroten i innehållsförteckningen.

Man har fokuserat på att maten ska vara nyttig för en valp, men även enkel för matsmältningen. Näringen ska främja immunförsvaret, tandhälsan och energin hos hunden. En bra start på livet, helt enkelt.

Vi hittade ett par andra foder för valpar, som tycktes vara intressanta. Men de hade alla ett par recensioner där man beskrev hur ens hundar fått lös avföring eller dålig päls som ett resultat av fodret. När vi studerat Purenatural Puppy så har vi inte hittat en enda recensioner som påvisat något sådant. Just därför blir det här vår enda rekommendation för hundvalpar.

Bra för magsystemet och väldigt nyttig – den bästa hundfodret för valpar!

Bäst pris hos:

Hitta bästa fodret för din hund

I likhet med oss människor så är våra magar olika, det finns tyvärr ingen ”one-size-fit-all” när det kommer till mat.

Helfoder fyller till grunden alla hundars näringsbehov. Men det betyder inte per automatik att hunden mår bra av fodret. Om maten orsakar diarré eller matsmältningsbesvär så kan det påverka upptagningsförmågan av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Därför är det viktigt att hålla koll på hur hunden reagerar på olika typer av mat och livsmedel.

Innehållsförteckning

Kolla alltid på vad det är du köper innan du köper det. En hunds kost ska bestå av mycket protein från kött av hög kvalitet. Överdriven konsumtion av kolhydrater och fett kan leta till problem, allra främst övervikt.

Se även över så att det finns tillräckligt med vitaminer och mineraler i maten. Var också noga med att läsa för vem maten är gjord till. Är fodret framställt för valpar, känsliga magar, små hundar eller äldre hundar? Vanligtvis berättar man det redan i namnet på produkten.

Köp hundmat från pålitliga företag

Mat är oerhört viktigt och påverkar hela vår existens. Se därför till att du köper din hundmat från erkända och pålitliga företag. När det kommer till hundleksaker så kan man prova mindre kända företag, men hundens kost är det bäst att inte ”testa” för mycket med.

Köp alltid från kända butiker och fokusera mer på kända märken. Då minimerar du risken för att köpa hundmat som är dålig och ökar chansen för att du köper vältestad mat av hög kvalitet.

Missa inte vår stora artikel där vi letar efter den bästa hundbädden.

Spannmål och artificiella smakämnen

Vete och artificiella smakämnen kan ställa till besvär hos vissa hundar. Det kan vara svårt att smälta och det kan irritera de inre organen. Som ett resultat kan hunden få sämre päls, tänder och bli lite irriterad. Precis som oss människor.

Jag brukar därför göra mitt bästa för att undvika spannmål och artificiella smakämnen. Om din hund är känslig så bör du göra detsamma.

Smak

Enligt viss forskning så är hundar av naturen är köttätare, så är majoriteten av alla smaker baserade på kött. Vanligtvis lamm, kyckling eller fisk. Brukar din hund vända ryggen så fort du börjar steka fisk i köket? Då kanske det inte är så bra att köpa hundfoder baserat på fisk.