Bästa kattselen – 2019 bäst i test för alla katter

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Det har blivit allt mer populärt att gå på promenader med innekatter och tur är väl det!

Många inomhuskatter är understimulerade, vilket kan ge uttryck på flera olika sätt. Många katter blir apatiska, på gränsen till deprimerade. Andra blir hispiga, jamar hela tiden och klättrar på väggarna.

De flesta kattägare ger bra mat, mycket kärlek och lek där hemma i lägenheten och huset. Men det är inte alltid som det är nog. Katter hör hemma ute i naturen, så det är givet att de inte vill sitta inlåsta inomhus hela dagarna.

Men allt det där vet du redan om – du är ju här, trots allt!

Du vill veta vilken som är den bästa kattselen, visst?

Det fixar vi!

Bästa kattselen

När man köper en kattsele så vill man att den ska vara bekväm, inte hindra kattens rörelser och samtidigt vara säker. Ovanpå det så vill man gärna inte behöva betala multum med pengar.

Vårt uppdrag är att hitta en sele som passar in på alla punkter så att du slipper bli besviken vid nästa köp!

Här är en snabbtitt på vår lista:

Vi har framförallt tittat på:
Säkerhet
Bekvämlighet
Rörelseförmåga
Längd
Pris

Feel Meow Nappa Kattsele – Bäst-i-test

En smart liten sele vars storlekar passar alla typer av katter.

Det som utmärker den här modellen är att du bara behöver ställa in storleken en gång, sen vid nästa tillfälle så är det bara att knäppa på selen och gå ut. Förspänningen behöver alltså bara göras vid första tillfället.

Selen skaver heller inte in i kattens hud, utan den är mjuk och katten kan röra sig obehindrat. Snabblåset gör det enkelt att sätta på och ta av selen från katten.

Själva materialet är starkt och hållbart, så det finns ingen risk att katten skulle slita sig loss eller bita sönder någonting.

Bästa pris hos:

Basic Sweet Kattsele


En lite billigare modell än Feel Meow Nappa, men inte dåligt för det.

Selen är väldigt lätt och passformen på katten är mycket bra. Den kommer inte att skava eller gnida mot kattens hy. I en recension är det en användare med en nakenkatt (utan päls) som använder selen utan problem. Vanligtvis är det svårt att hitta en sele för nakenkatter, där själva selen inte skaver eller skapar hudirritationer.

Basic Sweet känns säker och stadig att hålla i. Det enda negativa med den här modellen är att man måste trä över selen över huvudet på katten, till skillnad från delen vid magen som har en knäppning. Tyvärr finns det ingen knäppning på delen som ska sitta vid halsen, vilket kan bli lite bökigt om man har en katt som inte vill sitta still. Oftast vänjer sig katten efter ett par gånger, då den vet vad selen innebär – utflykt!

En billig, säker och bekväm sele som inte går av för hackor.

Bästa pris hos:

Trixie Kattsele med Koppel Soft XL


En stor sele som täcker en stor del av överkroppen, till skillnad från de flesta andra modeller som bara är en sele vid armhålorna. Istället är det en liten väst som täcker överkroppen, så om katten skulle få för sig att springa iväg i 190, så tar det stopp över hela överkroppen. Istället för att det tar tvärstopp vid isolerade områden, exempelvis benen eller halsen.

Vi rekommenderar inte att man är ute och går med katten när det är mörkt. Men det är fullt möjligt med den här selen då den har ett smidigt reflexband.

Kopplet är elastiskt, vilket är bra för vissa och mindre bra för andra. Så det är bra att ha i åtanke om man funderar på att köpa den här kattselen.

En pålitlig och riktigt bra sele som är värd att spana in!

Bästa pris hos:

Vilken kattsele är bäst för er

Det finns ett stort urval av kattselar där ute och det kan vara svårt att veta vad det är man ska titta på för att hitta den bästa kattselen.

Eftersom selar inte är speciell avancerade verktyg, så är det heller inte så många saker man behöver hålla koll på. Men de få saker du bör ha i beaktning är väldigt viktiga att de är bra. Här är de saker vi syftar på.

Säkerheten

Hur säker är selen? Är det möjligt för katten att vrida och vända på sig tills selen går av eller behövs en människas handtag för att selen ska tas bort? Sitter selen på rätt platser?

Jag är inte speciellt glad i att fästa en sele runt en katts, eller något djurs, hals. Jag föredrar helt klart en väst som täcker ett större parti av överkroppen, eller selar som fästs vid benen och bröstkorgen.

Som tur är har de flesta kattselarna idag en vältestad och genomtänkt design som minimerar risken för att katten lyckas ta sig loss eller skadas på något vis. Det finns fortfarande modeller som är en potentiell säkerhetsrisk, men de är färre än för ett par år sedan.

Vi rekommenderar att du kollar in de selar vi rekommenderat i den här guiden, då de alla håller en hög kvalitet vad gäller säkerhet och bekvämlighet för katten.

Bekvämlighet

Att gå med katten utomhus ska i första hand vara en upplevelse för katten. Hans eller hennes nyfikenhet och utforskarlust ska inte behöva förstöras bara för att selen skaver och är oskön. Det finns ett stort gäng modeller som verkligen skär in i huden på katten och det vill du undvika.

Testa selen innan ni går ut

Det är inte ovanligt att katter ogillar selar till en början. Men efter ett par gångers användning så brukar de bli vana.

Kom ihåg att alltid använda kopplet lite inomhus innan ni går ut. Så att du vet att kopplet fungerar och att katten är någorlunda bekväm med det nyintroducerade redskapet. Börja med att sätta på och ta av selen ett par gånger per dag, så att katten sakta vänjer sig både vid ljudet och känslan.

Om katten är lite skeptiskt inställd, så finns det ett litet trick för att lära honom eller henne att acceptera selen.

Börja med att sätta på endast västen eller selen ett par gånger per dag. Efter varje gång så ger du katten lite godis. På så sätt kommer katten att associera selen med god mat. Börja gradvis att växla maten med utomhusaktiviteter istället.

Varför gå med katten utomhus

Anledningarna är många till varför man ta med sitt keliga lilla husdjur ut på en promenad eller lek på baksidan. Här ett par av dem:

Träning

Katter är vana vid att röra på sig mycket. De hoppar, smyger, springer, jagar och utforskar. När katten lever enbart inomhus så stimuleras deras hjärnor inte så mycket och deras intresse för att hoppa och springa är inte lika stort som när de var yngre. Eller om de hade bott utomhus.

Att promenera eller leka med katten utomhus kommer att förbättra den generella hälsan hos katten.

Mental stimulans

Mental stimulans är en form av träning av hjärnan. Många olika, nya som gamla, intryck finns där ute. Ljud, lukter och visuella saker finns att ta del av. Att ligga på sofflocket i tystnad och ibland jaga husses fötter är inte speciellt stimulerande eller bra för hälsan.

Mental stimulans resulterar ofta i en bättre hälsa och mindre risk för stress och depression. Du kommer få en gladare katt som är mer till ro med vardagen.

Din och kattens relation stärks

Alla som har haft en innekatt och efter ett tag börjat gå ut med den, vet exakt vad jag pratar om. Det tar relationen till en helt annan nivå. Ni utforskar och lever tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare, vilket kommer att stärka era band.

För att inte nämna då katten står och krafsar på ytterdörren samtidigt som han tittar upp mot dig, eftersom han vill gå ut. Det är så gulligt! Så på med selen och bege er ut!