Bästa riskokare – Ta ditt ris till en helt ny nivå

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Har du varit i Asien eller ätit på en asiatisk restaurang och undrat hur deras ris kan vara så mycket bättre än det du lagar?

Svaret är enkelt, de använder en riskokare – medan vi andra kokar ris i en vanlig kastrull.

Skillnaden kan många gånger vara häpnadsväckande och ge en helt annan smakupplevelse. Till riskokarens fördel, givetvis.

Så, vår tradition trogen – låt oss presentera vår bäst i test-guide till riskokare!

Bästa riskokare

Man tänker att sån här köksutrustning som är specialiserad på en viss sak, kommer att tömma plånboken. Så är inte fallet med riskokare. Faktum är att de är väldigt billiga. De kostar inte mer än en vanlig kastrull.

Om du äter ris en gång i veckan eller mer – då finns det ingen anledning att inte skaffa en bra riskokare som höjer njutningen när du äter.

Vi har framförallt tittat på:
Risets smak
Risets konsistens
Funktioner
Pris
Design
Storlek

OBH Nordica 6322 (Inox) – Bäst i test

  • Mycket gott ris
  • Anti-stick-beläggning
  • Den bästa riskokaren

Är du trött på att behöva skura och skrubba bort torkat och bränt ris i botten av kastrullen? Då är det här ett välkommet tillägg till din köksutrustning.

Inox har nämligen ”anti-stick”, vilket gör det svårare för ris att fastna i kokarens botten. Som ett resultat är Inox den riskokare som är enklast att rengöra. Ingen mer huvudvärk på grund av brända riskorn i botten! Men se till att ha tillräckligt med vatten i kokaren när du lagar ris. Om du har för lite så kommer det att bränna fast i botten – det är oundvikligt, oavsett vilken maskin du har.

OBH Nordica’s Inox kan rymma 8-10 portioner och kommer med ett glaslock och en funktion som gör att riset hålls på ”stand-by” när det är klart, i upp till 60 minuter.

Nordica är ett svenskt företag som levererar köksutrustning av hög kvalitet (kolla våra andra tester för referens) – men har trots det låga priser i förhållande till sina konkurrenter. Det gör Inox till ett självklart val i vår bäst i test-lista.

Om det står mellan OBH Nordica 6322 och Tefal Classic 2 så hade vi valt Inox. Den har allt det du behöver och skulle önska i en riskokare.


Tefal Classic 2

  • Billig
  • En av de bästa
  • Kvalitativ konstruktion

Tefal Classic 2 är en av de bättre riskokarna. Den vinner inte några designpriser, men resultaten talar sitt tydliga språk. Riset blir riktigt gott och du kommer fråga dig själv hur du kunde använda en vanlig kastrull under så många år.

Att det följer med en korg ämnad för att ångkoka grönsaker är en stor bonus och garanti till att man kommer använda Tefal Classic 2 ofta.

Själva konstruktionen är stabil och ger en känsla av kvalitet, hela den yttre sidan är gjord av metall.

Det finns även en knapp på kokaren där man kan välja mellan att laga maten och att bara hålla den varm. Vilket är perfekt när man är klar med riset eller grönsakerna, men inte riktigt klar med annan mat. Då kan man låta den stå på i en temperatur som inte förstör riset – utan endast behåller värmen.

Tefal Classic 2 ger intrycket av att vara en standardmaskin av hög kvalitet. Den presterar bra och har alla de funktioner man kan önska i en dylik maskin. Den är helt klart en av de bästa riskokarna – dessutom till ett billig pris.

Varmt rekommenderad!


Wilfa RC-10CD

  • Professionell design
  • Förinställda program
  • Flexibel

En rymlig och professionell riskokare. Den kan hantera upp till 1,8 liter färdiglagat ris!

Riset smakar gott och du slipper brända/bruna riskorn som förstör smakupplevelsen. Precis som med Tefal Classic 2 så hänger även en korg med för ångkokning, vilket gör att riskokaren också kan användas till att ånga grönsaker. Mycket bättre än att slänga in dem i mikrovågsugnen!

Wilfa RC 10 ger ett professionellt intryck och sett till resultatet så är det inte långt ifrån sanningen. Det skulle inte förvåna mig om maskinen används på mindre restauranger.

Det finns även förinställda program på den här maskinen, vilket gör den mer flexibel än många andra standardkokare.

Vad är en riskokare?

En riskokare är en maskin vars primära uppgift är att antingen koka eller ånga ris. Maskinen är automatisk då man endast behöver fylla den med vatten, ris och sedan klicka på knappen. Den reglerar värmen på egen hand och bestämmer själv när riset är klart.

Det finns en rad olika funktioner och komponenter inuti maskinen som påverkar resultatet av riset. Allt från sensorer som mäter volymer, temperaturer och tider – till anti-stick-beläggning som motverkar att ris fastnar i botten.

Ursprungligen kommer riskokaren från Japan under 30-talet, men den blev snabbt välanvänd världen över. Idag är riskokaren ett populärt redskap i västvärlden då dess automatisering och precision underlättar och förbättrar arbetet i köket.

Hitta den bästa riskokaren för dig

Det är ett par saker du bör ser över innan du köper en riskokare. Några funktioner och egenskaper kan vara viktiga för dig.

Rengöring

Hur enkel är maskinen att rengöra? Vissa maskiner har en beläggning på insidan som minskar risken för att ris fastnar och bränns på botten. Andra maskiner har en påse eller korg som man lägger riset i, vilket minimerar risken ännu mer för att något etsar sig fast i botten av maskinen.

Vi har inte hittat någon maskin som går att tvätta i diskmaskinen, utan alla toppmodeller kräver handtvätt. Om du har köpt en bra riskokare så är det däremot inget problem – de är enkla och snabba att rengöra.

Pris

Priset är för det mesta inget problem, då riskokare är billiga. Undvik att köpa något under 200 kronor, då kvaliteten brukar vara därefter. 400-500 kronor för en bra riskokare är rimligt och alla våra riskokare i bäst i test-listan ligger runtom den prisklassen.

Funktioner

Vilka funktioner vill du ha? Det finns maskiner som kan koka/ånga riset på olika sätt för att ge en annorlunda konsistens och smak. Ett vanligt val är att kunna göra riset lite mer kladdigt.

Jag själv gillar lite kladdigare ris, men det brukar räcka med att hälla i mer vatten för att uppnå det resultatet. En maskin med en standard på/av-knapp räcker gott och väl för de flesta – men det finns mer exklusiva modeller med fler valmöjligheter vad gäller tillagning av riset.

Design

Det finns en uppsjö olika designer när det kommer till riskokare. Allt från modeller som ser ut som en liten plåtburk, till modeller med en mer futuristisk look.

Även om tillagningen är det viktigaste, så bör du ha i åtanke att maskinen ska stå någonstans också. Så ha både utseende och maskinens storlek i beräkning innan du köper någonting.

Ångfunktion och korg

En ångfunktion kostar inte många kronor extra och det tar maskinen till en helt annan nivå. Istället för att bara använda maskinen till att ånga eller koka ris, så kan du nu även tillreda grönsaker med den.

Och vi alla borde äta mer grönsaker, visst?

Vi rekommenderar att du läser vår artikel om de bästa kockknivarna.

Sammanfattning

Är det värt att köpa en riskokare, även om man bara äter ris en gång i veckan? Ja!

Riskokare spar tid, får riset att smaka godare och många av modellerna har funktioner som gör att du även kan ånga grönsaker i dem.

En bra investering som blir allt mer populär i Sverige, både i hemmet och i restauranger.