Bästa skötväskan för promenaden eller resan

Nyfiken på hur vi gör våra tester? Du kan läsa om processen här.

Det är så mycket man vill få ner i väskan – men det finns så lite plats.

Känner du igen dig?

Troligtvis. Alla småbarnsföräldrar har någon gång varit med om dilemmat av att ryggsäcken eller väskan inte har tillräckligt med utrymme. Alternativt att man har för många saker som ska med, beroende på hur man ser på saken.

Som tur är finns det rymliga och funktionella skötväskor som gör att du slipper leka Tetris med alla saker som ska ner i väskan. Och oroa dig inte – alla skötväskor ser inte ut som de gjorde för 10-20 år sedan. Idag har de moderna och snygga designer och samtidigt en funktionalitet som passar föräldrar.

Bästa skötväskan

Vi har scannat igenom marknaden på jakt efter de bästa skötväskorna. Det var ett svårt uppdrag, men inte omöjligt. Med hjälp av tester, recensioner och guider från andra mammor och pappor – så har vi hittat de främsta skötväskorna.

Vi tittade framförallt på:
Funktionalitet
Utrymme
Design
Pris

Storksak Graphite – Bäst i test

 • Flexibel
 • Många fickor/fack
 • Stora utrymmen
 • Enkel att organisera

När vi utvärderar produkter så tar vi även priset med i ekvationen. Den här skötväskan kostar ganska mycket om man jämför med andra modeller – men trots det är väskan en av de bästa.

Varför?

Den är flexibel, snygg och har utrymmen som ingen annan skötväska kan mäta sig med. Den är dessutom gjord av slitstark nylon som klarar av regn och släng och däng. Storksak är även ett känt märke när det kommer till skötväskor. De har en lång erfarenhet i branschen – så de vet vad de sysslar med.

Väskan kan användas både som axelväska och ryggsäck, vilket är kanon för småbarnsföräldrar som ständigt är i rörelse och måste ha händerna fria.

På framsidan har du en ficka för skötmattan och blöjor. Du hittar även två andra fickor på framsidan med dragkedja. På insidan hittar du 5 (!) fack att stoppa saker i. Väskan är väldig rymlig och perfekt för den som vill sortera och organisera sakerna som ligger inuti. Du hittar också två flaskfickor som håller flaskorna upprätta, samt behåller värmen/kylan i flaskan i upp till 2 timmar.

Skötmattan kan maskintvättas och insidan är väldigt enkel att hålla ren.

Det enda negativa med väskan är priset. Men prissättningen är befogad sett till väskans alla egenskaper. Den är funktionell och flexibel på alla tänkbara sätt, men den är också gjord av kvalitativt material – så du kommer att kunna använda den under många år. Antingen sparar du den inför kommande barn, eller så säljer eller lånar du ut den. Oavsett vad du väljer att göra så är det en av de bättre investeringarna du kan göra när det kommer till skötväskor.


Elodie Details Black Edition

 • Material av bra kvalitet
 • Funktionell
 • Modern design
 • 8 utrymmen på insidan

Den här skötväskan hamnar i prisklass “mellan”. Men den är trots det uppe och nosar bland premium-väskorna när det kommer till kvalitet och funktioner.

På insidan hittar du 2 fack med dragkedja och 6 vanliga fickor. På utsidan finns 3 stycken fack. Det tillkommer även en skötbädd i normal storlek, som även är enkel att göra ren.

Rent stilmässigt så är det varken bu eller bä, utan den smälter in ganska bra i omgivningen. Det är inget som väcker uppmärksamhet och uppståndelse. Den skulle kunna passeras som en vanlig handväska – jag själv skulle aldrig ha gissat att det var är skötväska. Designen är modern och stilren.

Tack vare utrymmet och de många facken, stora som små, så är väskan enkel att organisera med barnens alla saker. De enkla facken på utsidan gör det även lätt att snabbt ta upp och lägga ner diverse ting.

Väskan har två bekväma handtag, men det tillkommer även en axelrem. Den är också mycket enkel att hänga på barnvagnen, vilket är ett stort plus. Funktionalitet och flexibilitet är viktigt när det kommer till skötväskor och Elodie Details gör det med bravur!


Silver Cross Skötväska Wave

 • Snyggaste skötväskan
 • Stabilt & pålitligt material
 • Enkel
 • Mjuk skötmatta

Om du vill mixa smart funktionalitet och snygg modeinriktad design, så är det värt att spana in Silver Cross Wave. De är framförallt kända för sina barnvagnar, men de har också ett par exklusiva skötväskor – däribland Wave.

Den här väskan är riktigt, riktigt snygg. Trendig, elegant och enkel. Perfekt om ni bara ska vara ute ett par timmar på promenad eller på lekplatsen.

Designen är utan tvekan väskans starkaste punkt, men den har även en stabilitet som många andra väskor saknar. Så som väskan ser ut på bilden – så kommer den att fortsätta vara. Den säckar inte ihop. Materialet på framsidan är relativt hårt och håller därför sin form, vilket är ett problem med många andra (sköt)väskor.

Med väskan får du så kallade ”clips” som gör att du med enkelhet kan hänga den på barnvagnen. Men den ser helt klart bäst ut när du har den på ryggen. Väskan levereras också med en mjuk skötbädd samt en isolerad flaskhållare.

Silver Cross Wave har ett fack på utsidan och ett stort fack på insidan.

Den är enkel och stilren även när det kommer till funktionalitet.

Väskan är inte till för att organisera väldigt många småsaker, utan snarare är den perfekt när du endast ska ta med det essentiella. Blöjor, vatten och saft, lite bröd, extrakläder och solglasögon. Med andra ord lite större saker som kan komma till användning under dagsutflykten.

Den snyggaste skötväskan hittills!


Britax Skötväska

 • 16 fickor/fack!
 • Slitstarkt material
 • Bra för organisering
 • Separat flaskväska inkluderad

Britax skötväska är kompakt och till för den som vill ha ordning och reda. Om du letar efter en skötväska där du kan lägga i många stora saker, så bör du titta på någon av de andra väskorna.

Om du letar efter en väska med extremt många fack och som gör det enkelt att organisera alla era saker – då är det här en av de bästa skötväskorna du kan köpa. För att fack, det är Britax väldigt rik på!

Sammanlagt finns det hela 16 olika fickor och det är möjligt att placera nappflaskor vid sidorna. Den innehåller givetvis en skötbädd och det tillkommer en separat flaskväska.

Väskans fyrkantiga form håller sig stabil under tidens gång tack vare det slitstarka materialet. Insidan är enkel att rengöra och det hänger med ett separat underlag för blöjbyten.


Att tänka på när du köper en skötväska

Först och främst bör du fundera kring när väskan ska användas. Eftersom de alla kommer i olika storlekar, antal fack och bärmöjligheter så är det bra att veta hur, när och var den ska komma i bruk.

En liten väska med många fack kanske inte är det bästa när ni ska ut och resa ett par dagar. Och en stor skötväska kan kännas klumpig och onödig om ni bara ska ut på promenad i parken.

Det är även rekommenderat att kolla så att väskan har en skötmatta och plats för en nappflaska. De flesta väskorna har en skötmatta, men du gör bäst i att dubbelkolla det – då vi har sett skötväskor som saknar en sådan.

Vad ska du ha i väskan? Ombyten, blöjor, nappar, nappflaskor, leksaker, mat och dricka är vanligtvis en standard. Men om ni ska till stranden eller ut i skogen, så kan en större variant vara aktuell då man kan tänkas behöva trycka ner skor eller jacka där i.

Glöm inte bort att läsa vår artikel om de bästa amningskuddarna.

Är skötväskor det bästa alternativet?

Fördelen med skötväskor är att de oftast har många fack. För det mesta har de minst ett fack som kan hålla och stabilisera en nappflaska. En skötmatta har även blivit en standard, vilket är en stor fördel om det är dags för ombyte.

En vanlig väska har allt som oftast ett fåtal fack som inte är utformade för barnsaker. Även om de givetvis har stora utrymmen, så blir det oftast oorganiserat och kaotiskt. Man blandar blöjor med kläder, nappflaskor med leksaker och så vidare. En skötväskas alla fack gör det även möjligt att använda ett eller flera fack till saker som är smutsiga eller blöta, utan att de påverkar övrigt innehåll.

Så är det värt att köpa en skötväska istället för att använda en vanlig väska? Utan tvekan. Det spar tid, man kan ta med sig många saker och det är mer organiserat.